Хтось відвідує гуртки, хтось у гаджетах "сидить", а школярі з Полянки вчаться рослинництву та… підприємництву

  Чим займається після уроків більшість сучасних школярів? Хтось одразу береться за домашні завдання, інші — поспішають у спортивну чи музичну школу. Але більшість — будьмо відверті — на кілька годин всідаються на диван зі смартфоном чи планшетом у руках.

  А ось школярі з селища Полянки, яке входить до Баранівської об’єднаної територіальної громади, мають цікаве і практичне хобі. Вони вирощують різноманітні рослини і навіть пробують їх реалізовувати.

  — Нову сучасну теплицю площею 150 квадратних метрів ми облаштували для того, аби учні могли долучитися до корисної праці, — пояснює Оксана Загорська, керівник проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ». — В цій теплиці школярі доглядають за різними рослинами. Дехто з них вже навіть складає бізнес-плани щодо вирощування та продажу тієї чи іншої городини.

  Сучасна теплиця в Полянці є філією міжшкільного ресурсного центру (МРЦ), який почав роботу в Баранівській ОТГ минулого року. Перед тим громада взяла участь у конкурсі проектів Євросоюзу «Мери — за економічне зростання». Проект «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» став одним з переможців — відтак отримав фінансування від Євросоюзу на суму 795 тисяч євро. Частину цих коштів спрямували на створення Міжшкільного ресурсного центру. На базі майстерень школи № 2 у Баранівці відкрили швейне та деревообробне відділення, а також встановили 3-D принтер. А в Полянці спорудили велику теплицю.

  Щодня після уроків тут є хтось із учнів — чи старші, чи молодші. Кожен доглядає за вподобаними видами рослин. І вже є хороші результати! Навесні школярі виростили в теплиці розсаду квітів, яку потім передали для висаджування на клумбах у Полянці та сусідніх селах. Влітку дозріли декілька видів спецій: базилік, м’ята, петрушка. Тож юні біологи навіть продавали вирощене під час Дня селища — відтак долучалися таким чином до початків підприємництва.

  — А нещодавно у теплиці дозріли помідори і перці, — з гордістю каже Оксана Загорська. — Посадили учні їх у липні. Багато хто казав, що нічого не виросте. Але погляньте, який гарний врожай в результаті маємо! Тож все, що росте у теплиці, йде в діло. Квітки — на оздоблення вулиць в селі. Спеції — на продаж. Помідори, перці та інші овочі — у шкільну їдальню. Дехто з учнів навіть зважується експериментували, висаджуючи, приміром, ківі в горщику. Ану, як виросте?

  На зиму діти висадили суницю, яка може родити цілий рік. А ще до новорічного столу вони планують виростити кріп та зелену цибулю.
Тож отримують не лише практичний та корисний досвід городництва й квітникарства, а й самі споживають плоди своєї праці.

  Погодьмося, це набагато краще, аніж постійно сидіти зі смартфоном.

Сергій Бовкун

Фото Геннадія Ганжі

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua 

Новини Житомира

   

Последнее изменение Среда, 04/12/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework