Новоградські депутати відмовилися виділяти 2,7 мільйона гривень «без гарантій»

 

  За пропозицією першого заступника міського голови Сергія Колотова було скликано позачергову сесію міської ради. Засідання тридцять сьомої сесії відбулося 26 листопада.

  На думку першого заступника міського голови, нагального вирішення потребувало питання внесення змін до міського бюджету на 2019 рік. А саме: виділення близько 2,7 млн грн на виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт десятка міських доріг і площ.
  Нагадаємо, що на державному рівні прийнято рішення про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Під цю подію держава передбачить у бюджеті немалі кошти, причому, не лише на святкування й гуляння, а й на капітальні ремонти об’єктів, що мають причетність до постаті поетеси.
  Зокрема, у Новограді хотіли б, аби однією зі статей залучення коштів із Державного бюджету став капітальний ремонт доріг, що ведуть до музеїв, вулиць та площ, що носять ім’я Лесі Українки. Йшлося про вулиці Шевченка, Соборності, Надслучанську, Шолом Алейхема, Замкову, Лесі Українки, Драгоманова, Героїв Майдану, Вокзальну та площу Лесі Українки.
  Звертаючись до депутатів, Сергій Колотов зауважив, що державне фінансування можливе, якщо на згадані об’єкти буде проектно-кошторисна документація. І чим швидше — тим краще. Бо інші населені пункти, які теж пов’язані з життям і творчістю Лесі Українки, зокрема на Волині, уже залучають фінансування. Новоград же в цьому плані відстає.
  Втім, не всі депутати (яких на позачергову сесію з’явилося лише 19; для прийняття рішення потрібно 18 голосів) поділяли думку першого заступника міського голови.
  Голова бюджетної комісії міської ради Ігор Юшманов заявив, що підтримає це рішення тільки тоді, коли матиме гарантії: рядок у Державному бюджеті, де буде написано, що Новоград реально отримає кошти, або хоча б запевнення народного депутата від нашого округу.
  Депутат Юрій Новиченко зауважив, що за кошти міського бюджету раніше вже виготовили достатньо проектно-кошторисних документацій, які так і не пішли в діло, а лежать мертвим вантажем. Як приклади, фізкультурно-оздоровчий комплекс, будівництво дамби, а ще ж потрібно реконструювати центральний парк, створювати паркову зону на ділянці біля Музею Лесі Українки тощо. Тобто, кошти на проекти витрачені, а об’єктів немає. За ці 2,7 млн грн можна буде власними зусиллями гарантовано відремонтували одну-дві вулиці, — додав Новиченко.
  Стало очевидно, що рішення підтримки не набере, тому його з формулюванням «доопрацювати» відклали до чергової сесії. Хоча частина депутатів (Микола Усенко, Олег Журбенко) все ж закликала ухвалити його зараз, бо потім може бути пізно розраховувати на державне фінансування.
  Лише з другої спроби депутати затвердили технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки на вул.Соборності, 76/2, площею 0,0098 га для розміщення та обслуговування музейних закладів. Цим же рішенням зазначена земельна ділянка комунальної власності міської ОТГ передана в спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області до Житомирської обласної ради. Йдеться про те, що до 150-річчя від дня народження Лесі Українки передбачено реконструкцію та розширення площ Музею Лесі Українки, який знаходиться в підпорядкуванні Житомирського обласного краєзнавчого музею. Для виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації з обласного бюджету було спрямовано 600 тис. грн. Прийняте рішення міської ради дозволить виконати роботи із розширення площ музею.
  Депутати не підтримали проект рішення «Про майно комунальної власності», що стосувався передачі майна КП «Шляхрембуд» на КП «Новоград-Волинськжитлосервіс».
Також не було ухвалено рішення «Про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для продажу права оренди на земельних торгах окремими лотами» в частині земельної ділянки по вул.Степана Бандери, що в «Зелених». Проектом планувалося виставити на аукціон ділянку, де нині знаходяться напіврозвалені ДОСи, з подальшим будівництвом там багатоквартирного будинку. Проте представник КЕЧі повідомив депутатів, що земля й досі не передана від Міністерства оборони в комунальну власність міста, попри те, що житловий фонд на ній переданий. Головний архітектор міста Дмитро Гудзь запевняв, що це не так, але відповідні документи не продемонстрував. Натомість представник КЕЧі зауважив, що рішення щодо цієї землі може обернутися судовим позовом. Тож його теж відклали.
  Перед депутатами виступив голова Ради громадського об’єднання фізичних осіб-підприємців малого та середнього бізнесу «Звягельчани», член виконавчого комітету міської ради Олександр Костеченко, який озвучив звернення загальних зборів підприємців від 25 листопада щодо питань єдиного податку та впровадження касових апаратів.
У підсумку було прийнято звернення депутатів Новоград-Волинської міської ради до Верховної Ради України щодо скасування законів України від 20.09.2019 р.
№128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та від 20.09.2019 р. №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».
Пізніше депутат міської ради, голова комісії з питань економічного розвитку Сергій Хапчук написав у Фейсбуці про роль фізичних осіб-підприємців при формуванні міського бюджету Новограда. Згадані рішення Верховної Ради можуть спричинити масове закриття ФОПів, тож постраждає бюджет.
«Із даних прогнозу дохідної частини бюджету Новоград-Волинської міської ОТГ:
  2019 рік: єдиний податок — 37,370 млн грн (сплачують ФОП на спрощеній системі); податок на майно — 18,617 млн грн (у тому числі сплачують ФОП); акцизний збір — 14,28 млн грн (у тому числі сплачують ФОП); ПДФО — 204,887 млн грн (у тому числі сплачують ФОП на загальній системі та ФОП за найману працю);
2020 рік: єдиний податок — 41,245 млн грн; податок на майно — 20,241 млн грн; акцизний збір — 15,26 млн грн; ПДФО — 226,274 млн грн», — навів цифри Сергій Хапчук.
  Засідання позачергової сесії провела поновлена на посаді секретаря міської ради Олена Пономаренко. Міський голова Віктор Весельський продовжує перебувати на лікарняному.
  Чергову тридцять восьму сесію міської ради планується скликати 20 грудня, о 14 годині.

Олег Брюханов, zvyagel.com.ua

Новини Житомира

   

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework