Як військового лікаря, Почесного громадянина Бердичева Павла Сухоставського зі 100-річчям вітали

  Він згадує свій перший стрибок із парашутом і те, як мріяв стати льотчиком.

 

  Але, якби став ним, то позбавив би вітчизняну медицину першокласного лікаря. Із цим, певно, погодяться усі, хто хоч трохи знайомий із Почесним громадянином Бердичева Павлом Сухоставським, якому 10-го грудня виповнилося 100 років. Ювіляр - очевидець і творець багатьох історичних подій, носій родинних традицій та глибокої життєвої мудрості.

  Павло Сухоставський усе життя присвятив медицині. А передувала такому вибору … хвороба! Коли знайомий лікар допоміг одужати від важкого перебігу малярії, Павло Антонович, тоді ще школяр, зрозумів: порятунок людського здоров’я – це і його покликання. Тож після школи вступив до Ростовського медінституту, де познайомився із майбутньою дружиною, Галиною Кузьмівною. Після одруження і народження первістка молоде подружжя роз’єднала війна. Пані Галина з сином опинилась в окупації, а Павла Антоновича призвали до армії і направили закінчувати освіту лікаря на військовий факультет Московського інституту. Після того він у 23 роки потрапив одразу на фронт.

  Пригадує військовий медик і один із найскладніших випадків із фронтової практики.

  До війни Павло Антонович пройшов парашуту підготовку, майже 40 разів стрибав із парашутом. Тож усю війну пройшов саме у складі повітряно-десантних частин. Одного разу, пригадує, без сну та відпочинку працював три доби, прийняв 200 пацієнтів!

  За такий самовідданий порятунок поранених військового лікаря ще під час війни було нагороджено медаллю «За бойові заслуги». А загалом закінчив Велику Вітчизняну із чотирма медалями та двома орденами.

  Після війни до 1960-го року ювіляр продовжував військову службу. Звільнившись у запас, приїхав на постійне місце проживання до Бердичева. Тут цілих 35 років працював спочатку лікарем, а потім начальником медичної служби в обласному госпіталі ветеранів війни, даруючи колишнім фронтовикам полегшення фізичного і душевного стану. Колеги і досі лише з теплом згадують Павла Антоновича, а молодше покоління лікарів госпіталю шкодує, що не довелось і їм трудитися поряд із такою людиною.

  З 95-го року Павло Сухоставський на заслуженому відпочинку, але намагається залишатися активним та бадьорим, хоча, каже, розуміє та приймає свій поважний вік. Також цього славного бердичівського довгожителя знають і як одного із засновників ветеранського руху в нашому місті.

  З дружиною Галиною, якої, на жаль, вже нема поряд, ювіляр виховав двох синів Сергія та Олексія, має шістьох онуків, вісьмох правнуків та одну праправнучку Ксенію. Рідні зібралися разом, аби поздоровити голову свого роду зі 100-річчям.

  Рідним військового лікаря просто не могла не передатись його любов до людей і бажання надавати кваліфіковану допомогу. Внучка Ольга – одна із тих, хто продовжує славні традиції родини Сухоставських.

  Інтелігентний, освічений і досвідчений, уважний до дрібниць, вимогливий до себе та інших, із почуттям гумору – таким зустрів свій віковий ювілей Павло Сухоставський. Від імені усіх городян сивочолого ветерана, справжню гордість Бердичева поздоровив міський голова.

Репортаж Інни Плесної, trkvik.tv

Новини Житомира

   

Последнее изменение Четверг, 12/12/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework