Незвичні та цікаві: гіпотези щодо походження назви Малина

  Малин - місто розташоване на південний схід від Коростеня, по дорозі на Київ - в 50 кілометрах від Коростеня та в 100 кілометрах від Києва.

  Назву сучасного міста Малина пов'язують з ім'ям князя Мала. Адже в корені назви міста чітко простежується ім'я древлянського князя — легендарної особи часів Київської Русі. Особливо часто воно згадується у літописній розповіді про повстання древлян проти київського князя Ігоря в 945 року.

  Проте є нові гіпотези щодо походження назви Малина. Тому, що Малин носить ім'я Мала, суперечить форма імені міста. Формант "ін" застосовується, коли в основі лежить жіноче ім'я. Деякі вчені вважають, що назва міста походить від імені дочки Мала Древлянського — Малуші, яка була обернена в рабство княгинею Ольгою і завдяки своїй знатності отримала при київському дворі посаду ключниці. В Малушу, древлянську князівну, закохався син Ольги — Святослав, а згодом народився син, в майбутньому князь київський Володимир.

  Схоже, це одна з причин того, що місто Малин ретельно замовчується в літописах. Тому що сама згадка міста, названого в честь Малуші, видавало і походження Малуші, і династичний древлянский шлюб Святослава, який пізніші князі всіма силами намагалися викреслити з історії.kd11321918 1

  Малин служив форпостом на східних рубежах Древлянської землі. Саме тому і зазнав нападу під час карального походу Ольги.

  У середині XIII століття городище було зруйноване внаслідок численних нападів монголо-татар.

  На фото м. Коростень, пам'ятник Малуші та її сину Володимиру.

за матеріалами Миколи Покотила

Новини Житомира

   

Последнее изменение Воскресенье, 15/12/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework