Розподіляли гроші, покладали квіти і будували майданчики: аналіз звітів депутатів Житомирської міської ради

  Восени 2020 року відбудуться чергові місцеві вибори. Залишилося менше року, щоб виконати обіцянки 2015 року, але вже зараз можна проаналізувати звіти депутатів Житомирської міської ради, щоб скласти для себе загальну картину.

   Згідно зі ст. 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, ― розповідає insider.zt.ua.

  Звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців виборчого округу.

  Аналізувати звіти будемо за фракціями.

  На сайті Житомирської міської ради фракція Радикальної партії Олега Ляшка станом на початок січня 2020 року все ще виглядає так, як і в 2015 році, незважаючи на публічні заяви деяких членів про вихід із фракції. Тож розглядатимемо депутатів-радикалів – колишніх та нинішніх – разом.

  На сторінці голови фракції Олександра Раковича розміщені звіти з 2016 по 2018 рік включно, які містять інформацію щодо відвідування депутатом пленарних засідань та постійних комісій, подання проєктів рішень і їх подальшої долі, депутатських звернень, а також розгляду звернень громадян. У звітах вказано кому саме надавалася матеріальна допомога за кошти, які передбачені на забезпечення діяльності на округах (так звані «депутатські» кошти), а також скільки грошей витрачалося на потреби виборчого округу загалом. Деякі звіти супроводжуються фотографіями. Звіт за 2019 рік на сайті міської ради станом на 8.01.2020 року неопублікований.

  Владислав Савіцький. Депутат детально з фотографіями звітує про свою діяльність з 2016 по 2019 роки включно (І півріччя), зокрема про виділення коштів на потреби округу, матеріальну допомогу виборцям, та про результати його звернень на ім’я міського голови. Хоча деяка інформація у звітах дублюється і викликає сумнів щодо того чи є це справді обов’язком депутата  міської ради, як зокрема фраза депутата «покладаю квіти на всі свята, які пов'язані з нашими захисниками».

  Ірина Ярмоленко. Звітом депутатки за 2016 рік на сайті Житомирської міської ради є запрошення її виборців на такий звіт в одному з дворів її округу. Звіти за 2017-2018 роки структуровані, оформлені в одному стилі та поділені на розділи: «основні успіхи», де йдеться про подані проєкти рішень, звернення, пропозиції та скарги до міської ради, щодо покращення життя у місті, інформація щодо розгляду звернень громадян, а також перелік поліпшень у житті округу; «плани на майбутнє» округу; «топові голосування» є у звіті за І півріччя 2017 року і там зазначені ті речі, проти яких виступає депутатка. Наприклад, проти приватизації комунального майна за непрозорими схемами, надання поліції субвенції з міського бюджету та ін. Звіти супроводжуються фотографіями.  Звіт за 2019 рік на сайті міської ради станом на 8.01.2020 року неопублікований.

  З усіх представників радикальної партії у Житомирській міській раді найгірше прозвітував Максим Манухін. На сайті міської ради опублікований звіт лише за 2016 та 2017 роки. У звітах зазначена кількість відвіданих пленарних засідань ради, постійних депутатських комісій, виділення коштів на потреби округу та матеріальну допомогу громадянам за рахунок «депутатських коштів», є фотографії. Звіти Максим Манухін завершував лаконічною фразою: «На цьому я не зупиняюсь, адже лише допомагаючи іншим ми стаємо щасливішими самі».

  Фракція «Опозиційний блок»

  Голова фракції «Опозиційний блок», депутат Наталія Леонченко за діючу депутатську каденцію подала два звіти: за 2017 та 2018 роки. У звітах зазначена інформація щодо її присутності на пленарних засіданнях міської ради, засіданнях постійних комісій, розгляду звернень громадян, а також вирішення декількох проблемних питань міста за рахунок «депутатських коштів». У звітах також зазначена інформація, що депутатом було піднято питання та направлено ряд звернень до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо нагальних потреб виборців, однак без уточнення яких саме звернень і чи мали вони якийсь результат. Така ж інформація щодо «нагальних та важливих питань, що виносилися на розгляд сесій міської ради». Звіт голови фракції «Опозиційний блок» доволі абстрактний, хоча Наталія Леонченко є одним з найактивніших депутатів цієї каденції.

  Депутат Василь Кучик прозвітував лише за свою діяльність у 2017 році, хоча об’єднав інформацію у звіті і за 2016 рік. Звіт його достатньо значний: у ньому депутат розповідає про ремонти навчальних закладів та забезпечення їх усім необхідним, ремонти прибудинкових територій, майданчиків та житлових фондів. Усе або більшість того, що відбувалося на його окрузі, згідно зі звітом, було виконано за сприяння Василя Кучика.

  Володимир Шуст жодного звіту за чотири роки депутатства.

  Сергій Колесник прозвітувавза депутатськудіяльність протягом2016-2018 років. Звіт деталізований і схожий на звіт діяльності ВЖРЕПУ з зазначенням адрес будинків, де за сприяння депутата або за «депутатські» кошти були замінені вхідні двері, встановлено дитячий майданчик чи перила, відремонтовано ліфт чи сходи та інше. У звіті Сергія Колесника також зазначено, що окрім безкоштовної юридичної допомоги, він також допомагав жителям свого округу з пошуком роботи.

  Депутат Володимир Тичина подав звіти за 2017 та 2018 рік, однак інформація у них повторюється. Майже вся діяльності депутата стосуватися благоустрою території парку «Крошенський», як, наприклад, встановлення альтанок чи причалу для катамаранів, які, до речі, є платними для користування.

  Жоден з депутатів фракції «Опозиційний блок» станом на 8.01.2020 року звіту про свою діяльність у 2019 році не подав.

  Фракція ВО «Свобода»

  Голова фракції  Віктор Брокарєв за 2016-2018 роки своєї депутатської діяльності у звітах з фотографіями розповів про ремонт прибудинкових територій, встановлення пам’ятника Олегу Ольжичу, виділення матеріальної допомоги і про контроль за встановленням люків та закриття стічних колодязів.

  Депутат Михайло Боровський прозвітував лише за один рік своєї діяльності. У 2017 році усі так звані «депутатські» кошти він виділив малозабезпеченим верствам населення та важкохворим, решту –  на незначний ремонт декількох будинків. На цьому все.

  Так само лише за 2017 рік подав звіт Геннадій Махорін. Найбільше з точки зору депутата йому вдалося зробити у сфері дослідження та збереження історичної спадщини нашого міста та підтримці розвитку української культури.

  Депутат Олег Черняхович прозвітував за свою діяльність протягом 2016-2018 років. Більшу частину звіту за 2016 рік присвятив питанням декомунізації,  зміні назв вулиць та встановленню пам’ятника Олегу Ольжичу. Окрім цього напрямку діяльності в подальші роки голова постійної депутатської комісії з питань ЖКГ Олег Черняхович допомагав житомирянам з ремонтами ліфтів, доріг, мереж та дитячих майданчиків, працював з головами ОСББ. У звіті він надає перелік питань, вирішених після його депутатських звернень. Серед них, наприклад , «КП «Зеленбуд» видалив великий пінь біля будинку №21а по проспекту Миру».

  Депутат Сергій Онищук не подав жодного звіту за усю каденцію на сайті ради.

  Станом на 8.01.2020 року свободівці за діяльність 2019 року не звітували.

  Фракція «Самопоміч» або все, що від неї залишилося

  Наразі у фракції «Самопоміч» залишилися секретар міської ради Наталія Чиж, депутат Юрій Юзвинський та депутат Віталій Кирилюк. Останній став депутатом Житомирської міської ради у грудні 2018 року. Звіт за 2019 рік на сайті міської ради станом на 8.01.2020 року неопублікований.

  Депутат Юрій Юзвинський завантажив звіт за 2017 рік, де вказано скільки він відвідав пленарних засідань, постійних комісій та скільки звернень громадян розглянув. Однак більшість інформації все ж стосується його роботи у комунальному підприємстві КП «Інспекція з благоустрою», а не депутатської діяльності.

  Блок Петра Порошенка «Солідарність»

  Голова фракції Юрій Мойсеєв завантажив дуже лаконічний звіт за 2017 рік. У ньому він надає невеличкий перелік адрес з відремонтованими дорогами на його окрузі, кількість розглянутих звернень громадян, відвіданих сесій та комісій, та повідомляє, що у два навчальні заклади було придбано меблі та телевізори.

  Депутат та радник міського голови Олександр Черняхович подав майже два однакових звіти за 2017 та 2018 роки. У них він досить абстрактно розповів про свою діяльність, використовуючи загальні фрази та повідомив на що витратив «депутатські» кошти.

  Депутати Лариса Жигадло та Ольга Блажкевич опублікували звіти за 2016-2018 роки депутатства. В звітах зазначена інформація про відвідування пленарних засідань ради, постійних комісій, кількість розглянутих звернень громадян, а також те скільки «депутатських» коштів і на що було витрачено. У звітах також наявна деталізована інформація щодо переліку виконаних робіт на окрузі починаючи від благоустрою територій і завершуючи різними роботами по ремонту житлового фонду.

  Депутат Олег Губатюк у звітах за 2017-2018 роки повідомив своїм виборцям скільки звернень громадян ним було розглянуто і які покращення в житті  округу відбулися внаслідок розгляду цих звернень, в тому числі і за рахунок коштів, передбачених на забезпечення депутатської діяльності. У звіті Олег Губатюк також зазначив кількість відвіданих пленарних засідань та комісій, є навіть перелік важливих на його думку питань, які підтримав.

  Костянтин Єремейчук прозвітував на що витратив «депутатські» кошти. Більша частина грошей у 2018 році пішла на матеріальну допомогу (179 тисяч), частина коштів у 2017 році на закупівлю оргтехніки у навчальні заклади та ремонт. На окрузі за сприяння депутата було встановлено вікна у гуртожитку, двері в житловому будинку, збудований дитячий майданчик та ін.

  Депутат Петро Рудь подав інформацію про свою діяльність як депутата за 2017-2018 роки з переліком ремонтних робіт, з благоустрою та ін. на окрузі. Цікаво, що у звіті за І півріччя 2017 року він зазначив інформацію про відвідання ним усіх пленарних засідань ради. Однак, згідно з інформацією порталу ЧЕСНО, Петро Рудь за 2017 рік пропустив близько 47% сесій та 59% комісій. Сам депутат виправдовував прогули надмірною зайнятістю. У звіті за весь 2017 та 2018 роки відвідування пленарних засідань ради та комісій він назвав просто «систематичним».

  Депутат Анатолій Сахневич у довільній формі прозвітував за 2017 рік, надавши інформацію щодо використання «депутатських» коштів, відвідування сесій та розгляду звернень громадян. У звіті депутат також розповів про кількість свят, які він провів, як, наприклад, День Святого Валентина та Масляної.

  Микола Янушевич на сайті міської ради звіт не опублікував.

  Станом на 8.01.2020 року члени фракції Блок Петра Порошенко «Солідарність» за діяльність 2019 року не звітували.

  Сильні й незалежні позафракційні

  Екс-голова фракції ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк на сайті міської ради опублікувала звіт за 2018 рік. У ньому вона надала перелік на що у звітний період було виділено «депутатські» кошти, кількість розглянутих звернень та відвіданих пленарних засідань. Уся інша інформація у звіті доволі абстрактна.

  Колишній член фракції ВО «Батьківщина», депутат Іван Мартинчук  у звітах 2017-2018 роки повідомляє на що витратив кошти, передбачені на забезпечення депутатської діяльності. Частина коштів пішла на матеріальну допомогу, частина на ремонт та благоустрій округу. Також депутат надав перелік своїх звернень і повідомив про їх результати. Зокрема, як зазначає Іван Мартинчук, саме завдяки зверненням, було відремонтовано декілька доріг в окрузі, встановлено дитячі майданчики та зупинки громадського транспорту, здійснено озеленення.

  Колишній член фракції ВО «Батьківщина», депутат Людмила Кропивницька прозвітувала за 2016-2018 роки своєї діяльності детальною інформацією з багатьма фотографіями. За І півріччя 2017 року звіт представлений, як звіт родини Кропивницьких (Володимир Кропивницький є депутатом обласної ради). До речі, Людмила Кропивницька єдиний депутат міської ради, у якої в звіті є графа «виконані передвиборчі програми».

  Депутат Тетяна Онопрієнко – колишній член фракції ВО «Батьківщина». У звітах за 2016-2018 роки розповіла про роботу з громадою округу, організацію свят та дозвілля, про спонсорську та матеріальну допомогу виборцям, а також про плани та пріоритетні плани розвитку округу. Звіти деталізовані, з чималим переліком виконаних справ і фотографіями.

  Ігор Скоропад колишній член фракції ВО «Батьківщина» у своїх звітах за 2016-2018 роки надав інформацію про використання коштів, які виділені з бюджету на забезпечення депутатської діяльності.

  Колишній член фракції ВО «Батьківщина», голова Житомирської обласної організації «Громадянська позиція» Олександр Величко єдиний звіт за 2017 рік поділив на сфери своєї діяльності на: освіта, робота на окрузі, робота громадської приймальні та розподіл коштів на забезпечення депутатських повноважень, більша частина яких була використана на ремонт та благоустрій об’єктів на окрузі.

  Колишній член фракції Блок Петра Порошенко «Солідарність» Іван Фурлет жодного звіту за свою депутатську діяльність на сайті міської ради не подав.

  Депутат Василь Шевченко, який раніше був членом фракції ВО «Батьківщина» у  звіті за 2017 рік розповідає про проекти бюджету участі, асфальтування декількох прибудинкових територій, встановлення дитячих майданчиків, кронування дерев та інші справи у формі, схожій на справжній художній твір.

  Колишній член фракції Блок Петра Порошенко «Солідарність» Влад Пучич жодного звіту за свою депутатську діяльність на сайті міської ради не подав.

  Колишній член фракції «Самопоміч», а нині позафракційний депутат Олег Хмілевський у своєму звіті за 2017 рік розповів про заміну лампочок і світильників на окрузі, а також про встановлення вікон.

  Позафракційний депутат Олександр Рибак, який раніше був членом фракції «Самопоміч» прозвітував за 2017 рік інформацією, зокрема, що він здійснював контроль за якістю ремонтів у навчальних закладах, за правильністю оцінки вартості комунального майна, яке було виставлене на приватизацію, за його ініціативою прозоро розпочали видавали земельні ділянки учасникам АТО.

  Наймолодший депутат міської ради Антон Ракович – колишній член фракції «Самопоміч» сумлінно прозвітував за 2016-2018 роки своєї діяльності. Окрім справ, які стосуються безпосередньо його округу, депутат в одному зі звітів коротко описав здобутки та плани міської ради на найближчі роки.

  Станом на 8.01.2020 року позафракційні депутати за діяльність 2019 року не звітували.

  Новоспечена фракція ВО «Батьківщина»

  Депутат Геннадій Забродський у довільній формі розповів чим, як депутат займався протягом 2018 року. За його словами, протягом 2018 року до нього на прийом прийшло 46 чоловік з питаннями, які стосувалися починаючи від повірки приладів обліку, закінчуючи «переведенням дітей в дитячий садок».

  Роман Гуртовенко став депутатом лише у грудня 2019 року, а тому звітувати йому поки що немає про що.

  Колишній член фракції «Самопоміч», а нині член фракції ВО «Батьківщина» Валерій Шевчук єдиний депутат Житомирської міської ради, який надав настільки детальні звіти. Починаючи з 2016 по 2018 роки, він надає інформацію за хронологією. Тобто ви можете відкрити його звіт і дізнатися, чим саме Валерій Шевчук як депутат займався протягом другого тижня травня 2018 року, наприклад. Однак, попри те, що він повідомляє про чисельні зустрічі та звернення, зі звітів так і незрозуміло яких з його зусиль для округу був результат.

  Депутат Сергій Пидюра завантажив звіт за 2017 рік, де з двох сторінок, одну займає його фотографія. У довільній формі коротко він повідомив своїм виборцям, що за його сприяння на двох вулицях провели ямковий ремонт, організовані свята для дітей мікрорайону, школі №15 виділили кошти на спортивний інвентар та ін.

  Станом на 8.01.2020 року члені фракції ВО «Батьківщина» за діяльність 2019 року не звітували.

  З аналізу звітів депутатів Житомирської міської ради можна зробити декілька висновків.

  По-перше, значна частина депутатів вважає, що їх повноваження обмежуються лише розподілом коштів, які виділені їм з бюджету на забезпечення їх діяльності на округах. Здебільшого за рахунок цих коштів надається матеріальна допомога майбутнім виборцям, які не лише подякують, але й пригадають це на наступних виборах. Немає нічого поганого в тому, щоб допомогти тим, хто насправді цього потребує, але цим спокійно може займатися департамент соціальної політики, і депутат по суті, тут і не потрібен.

  По-друге, більшість депутатів за 4 роки не подали жодного проекту рішення міської ради. Депутат це не просто особа, яка нагадує, де треба відремонтувати дорогу чи поставити вікна. Це представник громади округу, життя якого триває в тому числі за межами цього округу. Для того, щоб життя в місті покращувалося, недостатньо лише голосувати за виділення коштів, необхідна ще й ініціатива змін у певних галузях.

  По-третє, є депутати, які прозвітували лише за один рік, є ті, хто взагалі не опублікував жодного звіту за 4 роки каденції.

  І наостанок, є представники депутатського корпусу, які приписують собі результат роботи минулої каденції або взагалі загальноміських програм, як, наприклад, утеплення садочків за кошти іноземців. Чи чесно це по відношенню до виборців? 

  Знайдіть свого депутата і прочитайте більш детальний його звіт за посиланням (обираєте депутата, пункт меню "звіт").

Новини Житомира

       
 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework