«Автобус героїв», можливо, повезе 25 черкаських атовців із інвалідністю через усю Європу в Лурд

  Проєкт «Bus Of Heroes», який уже три роки діє на Житомирщині, можливо, пошириться і на Черкащину. Ініціатор проєкту, атовець Олександр Швецов, організовує поїздки своїх побратимів із інвалідністю у французьке місто Лурд, місце паломництва і зцілень, - розповідає procherk.info.

 

  – Що таке посттравматичний синдром, я знаю по собі, – розповів Олександр під час сьогоднішньої зустрічі в Черкаській ОДА. – У 2014 році мене було мобілізовано. Після трьох місяців служби в АТО я отримав тяжке поранення, внаслідок якого залишився без лівої ноги. Праву ногу, дякуючи Богу і лікарям, удалося врятувати. У шпиталі мене переконували, що я видужаю, і все буде добре. Але коли вийшов звідти в 29 років без ноги, то зрозумів, що життя не настільки класне... Буду відвертим: трохи схилився до чарки, почав вести не дуже гарний спосіб життя. Але збагнув, що йду не в тому напрямку. Зрозумів, що мені потрібне щось, щоб відволіктися від того сумного сьогодення, в якому я перебував.

  Одного разу в Інтернеті Олександр дізнався про можливість досить дешево подорожувати Європою літаком. Для цього було потрібно дістатися автобусом Кракова.

  – Якийсь час я провів у подорожах – і зрозумів, що в них я просто оживаю. Навіть протез уже не так муляв, як колись у рідному Житомирі. Подорожі мене буквально витягували із «депресняка». І мені захотілося показати побратимам те, що я сам бачив, – розповів атовець. – Але не у всіх була фінансова можливість подорожувати. На щастя, мені вдалося знайти мецената, який профінансував нашу першу поїздку до Лурда, де щороку в травні проходить всесвітнє паломництво військових за мир у всьому світі.

  Уже в перший рік двадцять побратимів Олександра із Житомира відвідали Європу. Вони не просто їхали до Лурда. По дорозі відвідали цікаві європейські міста – Краків, Нюрнберг, Париж, ознайомилися з їхньою історією, зустрілися з представниками української діаспори, куштували місцеві страви й напої. По дорозі спілкувалися, обмінювалися досвідом лікування, давали один одному психологічні поради. Відвідавши Лурд, який розташований в Франції майже на кордоні з Іспанією, не просто взяли участь у паломницьких урочистостях, а й покупалися у Середземному морі, а по дорозі додому відвідали Венецію і Будапешт. Наступного року взимку побували в Єгипті, де пірнали в Червоному морі і каталися на квадрациклах. Після того звозили дітей атовців у Диснейленд в Парижі. А цьогоріч у паломництво до Лурда із Житомира їдуть матері полеглих бійців...

   – У таких поїздках пацани буквально оживають. Хто без рук, хто без ніг, хлопці купаються у морі. А повірте, не кожен, у кого відсутня рука чи нога, погодиться прийти на пляж і зняти там одяг. Гуртом це якось легше... – зазначив Олександр.

Фото з фейсбуку Олександра Швецова

  Здобувши досвід організації мандрівок, житомирські атовці вирішили поширити його й на інші регіони України.

  – У кожній області є хлопці і дівчата, ветерани АТО, які залишилися без кінцівок, мають пластини в черепі абощо, – сказав Олександр. – Усім їм потрібна така реабілітація. Ми б хотіли, щоб кожна область цьогоріч відправила своїх героїв до Лурда. Так ми сформували б колону із автобусів. Це, зокрема, допомогло б Європі зрозуміти, що в нас в Україні відбувається не якийсь там «конфлікт», а йде справжня війна. Що ми боронимо не тільки свою країну, а й усю Європу.

  Житомирські атовці вже побували у Рівному, Львові й Тернополі, де місцеві влади зголосилися взяти участь в проєкті «Bus Of Heroes».

  Як стало зрозуміло під час зустрічі, Черкащина також не залишиться осторонь ініціативи. Й хоч такий захід не з дешевих (організувати поїздку 25 ветеранів коштуватиме близько 12 тисяч євро), зібрати необхідні кошти можна. Для цього можливо залучити як бюджетні, так і меценатські кошти. Як один із можливих варіантів, перший заступник голови Черкаської ОДА В’ячеслав Швець запропонував поширити цю інформацію між районами та ОТГ Черкащини. Кожен район міг би забезпечити поїздку одному своєму атовцю, який її найбільше потребує.

Новини Житомира

 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework