Нова екологічна катастрофа: в Бердичеві річка покрилася маслянистими плямами невідомого походження. ФОТО

  Вже протягом тижня а може й двох жителі міста Бердичева фіксують далеко не поодинокі випадки забруднення річки Гнилоп’ять в районі міського пляжу поблизу колишнього заводу «Беверс», територія якого зараз здається в оренду кільком підприємствам.

  «Неодноразово красномовні світлини та відео з записом, як на воді «розцвітають» кольорові маслянисті плями публікувалися у соціальних мережах. Однак з боку міської влади було незрозуміле мовчання», ― розповідає berdichev.biz.

  23 січня інформацію про чергове забруднення річки з різних джерел отримали помічники нардепа  та прибули на місце події. І дійсно, ближче до берега масляниста плівка покривала воду вздовж берега на багато метрів. Навіть місце витоку вдалося встановити без проблем, адже забруднення відбувалося за рахунок витоку невідомої речовини з ливневої системи заводу.

  На місце події були викликані працівники поліції, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Віктор Рябушко і  головний інженер водоканалу, також журналіст за телефоном «гарячої лінії» повідомив Державну екологічну інспекцію Поліського регіону. Правоохоронці відібрали пояснення свідків та набрали зразок води для подальшого дослідження. Представник міської влади Віктор Рябушко зазначив, що вони знають про проблему, і  активно працюють над пошуком джерела забруднення. У цьому всіляко сприяє і керівництво заводу «Беверс».

  У головного інженера МКП «Бердичівводоканал» своє бачення причини екологічної катастрофи. За його словами, раніше завод мав по суті свої власні локальні очисні споруди, відпрацьоване масло та вода подавалися у спеціальні ємності, а потім відкачувався насосами для подальшого використання. Після того, як завод перестав працювати, ніяка очистка більше не здійснюється. Тому зараз у ливневих системах та в землі знаходиться велика кількість того масла, яке з часом виштовхується з землі водою та ґрунтом і потрапляє у «ливньовку». Ситуація ускладнюється тим, що ніхто не знає, як влаштована ливнева система заводу, яка вже неодноразово мінялася. Немає ніякої документації щоб можна було простежити, що і куди веде. 

  Головний інженер водоканалу висловив сумніви, що це навмисний скид одним з підприємств, що орендують територію заводу. Швидше за все дає про себе знати те старе масло, яке якимось чином потрапило у ливневу систему, яка виходить в річку. Власне саме тим, щоб знайти це джерело забруднення начебто і займається керівництво заводу та міська влада разом з спеціалістами ЖКГ. Щодо Державної екологічної інспекції, то її представники пояснили, що з 28 січня 2020 року у них розпочинається планова перевірка заводу «Беверс», в рамках якої також буде проведено перевірку поданого звернення щодо забруднення річки Гнилоп’ять.

  Нагадуємо, що за сприяння громадського активіста Олега Козловського в листопаді 2017 року поліцією було відкрито кримінальне провадження по факту екологічного забруднення річки Гнилоп’ять.  Однак винних осіб досі не встановлено і не притягнуто до відповідальності.

kk240120135 2

kk240120135 3

kk240120135 4

kk240120135 5

kk240120135 6

Дмитро КВІТЕНЬ

Новини Житомира

       

Последнее изменение Воскресенье, 26/01/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework