Історія житомирянина, який був учасником 3-х експедицій до Антарктиди. ВІДЕО

  Микола Весельський із Житомира був учасником 3-х українських експедицій до Антарктиди. На південному полюсі Землі, окрім біологічних досліджень, чоловік займався різьбярством, малював та вів щоденник.

  Наприкінці січня виповнилось 200 років із часу відкриття Антарктиди.

  Із науковцем зустрілися кореспонденти Суспільного

  Вперше до Антарктиди у складі української експедиції Микола Весельський потрапив у 2013-му році.

kd31011919 1

  Микола Весельський: "Я як біолог виконував різноманітні напрямки: вів облік птахів, разом із іншими вивчав морську фауну, наземну фану і ссавців. Це крупні представники – китоподібні".

   Микола Весельський розповів, що найцінніше для нього в експедиції це – взаєморозуміння та підтримка колег.

  "Найцінніше – пізнання роботи в команді. Адже 12 чоловіків упродовж цілого року працюють однією командою. 8-9 місяців ми живемо без людей. Різне буває. Психологічні проблеми і технічні моменти. І коли ці проблеми вирішуємо в дружній команді, можемо і пробачити один одному, прийти на допомогу. Можем підставити своє плече", - сказав Микола Весельський.

  Під час експедиції у 2018-му році трапилася екстремальна ситуація

  "Спочатку я подумав, що це розлад шлунку, однак все ускладнилось. Наш лікар сказав, що у мне апендицит. Вирішили з командиром зробити операцію в умовах станції. Були, окрім апендициту, ускладнення. Пощастило, що пропливав повз американський льодокіл. Американці зайшли на свою антарктичну базу, взяли ще свого лікаря на корабель. Мене евакуювали" , -пригадав Микола Весельський.kd31011919 2

  В експедиції науковець веде щоденники, малює, робить поробки.

  "З того матеріалу, який надходить до станції. Використовую ящики для фруктів, вирізаю з дерева, виготовляю сувеніри. Ось така скульптурна композиція. Коли закінчу, має бути композиція, дорослий імператорський пінгвін з пташеням", розповів Микола Весельський.

  Для Миколи Весельського важливо, що сім’я підтримує його захоплення. "У мене є дружина, діти, мама, сестри. Вони дуже переживали, їм було складно. Однак я вдячний всім. Вони розуміють моє захоплення", - сказав Микола Весельський

Автор сюжету Леонід Харшан

Джерело: suspilne.media

Новини Житомира

  

Последнее изменение Понедельник, 03/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework