У психоневрологічному інтернаті на Житомирщині б’ють підопічних і не надають належної медичної допомоги

  У Радомишльському психоневрологічному інтернаті у Житомирській області деякі медсестри застосовують фізичне насильство до підопічних, а належної медичної допомоги їм не надають навіть попри те, що у підопічних є укладені декларації з сімейним лікарем.

 

  Про це стало відомо після перевірки, яку здійснили представник Уповноваженого ВРУ з дотримання прав людини в місцях несвободи Олександр Гатіятуллін та Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у північних областях Ігор Гурін.

  - Виявлені грубі порушення прав підопічних на медичну допомогу. Установа має ліцензію на господарську діяльність з медичної практики, в ній працює на 0,5 ставки лікар-терапевт. Підопічними укладені декларації з сімейним лікарем. Попри це, жінки не отримують належних медичних послуг. Так, у однієї ліжко хворої підопічної виявлено глибокий та обширний пролежень, вона страждає через нестерпний біль. Лікар оглядав і призначав їй лікування майже місяць тому, - йдеться в повідомленні за результатами перевірки закладу.

  На вимогу моніторингової групи сімейним лікарем оглянуто жінку і призначено консультування хірурга.

  Моніторів також шокувала відсутність найнеобхідніших для лікування підопічних медикаментів: нейролептиків, протисудомних, седативних препаратів. Не ведеться належна медична документація, лікарі формально оглядають підопічних і не контролюють виконання своїх призначень, не здійснюється фіксація і повідомлення органи поліції про виявлені тілесні ушкодження, як того вимагає спільний наказ МВС України і МОЗ України від 06.07.2016 № 612/679.

  Підопічні поскаржилися моніторам на застосування щодо них деякими молодшими медсестрами фізичного насильства.

  В інтернаті також існує проблема неформальної ієрархії серед підопічних, коли персонал закладу використовує одних підопічних для догляду і нагляду за іншими.

  - Хоча в установі єдиний для всіх режим догляду, частині підопічних не дозволяється вдень знаходитися в житлових кімнатах. Вони змушені сидіти на незручних лавках спиною до телевізора і навіть лежати на підлозі. Водночас є велика облаштована гарними меблями затишна кімната, котра, як і три роки тому, використовується лише відвідувачами, - зазначено у повідомленні.

  Моніторингова група також з’ясувала, що жінок змушують роздягатися наголо в присутності інших під час переодягання в кімнаті денної зайнятості та коротко стригтися, а в самому інтернаті встановлені необґрунтовані обмеження користування душовими кімнатами: гігієнічні процедури 20 жінок мають встигнути здійснити за 40 хвилин.

  - Звіт за результатами візиту буде направлено керівництву Житомирської облдержадміністрації та установи, - зазначили в Офісі Омбудсмана.

  Довідка:

  В Україні проходить медична реформа, згідно з якою громадяни матимуть гарантований безкоштовний пакет медичних послуг. У нього входять екстрена та паліативна допомога, базові аналізи, дослідження і консультації лікарів у разі підписання декларації, супровід вагітності і пологів, обслуговування дітей. Частково також компенсується вартість деяких ліків. У той же час інші види допомоги пропонують зробити офіційно платними. На даний момент реформовано перший рівень - терапевти, сімейні лікарі, педіатри, амбулаторії та поліклініки. На черзі другий - вузькі фахівці, лікарні та профільні медустанови.

Джерело: socportal.info

Новини Житомира

   

 

Последнее изменение Среда, 05/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework