В Баранівському держлісгоспі, що на Житомирщині, є власний "міні-банк"

  Саме так напівжартома називають тут приміщення, де зберігається насіння деревних порід.

  Проте із фінансововю установою лісівники порівнюють цю кімнату не через те, що грошовий еквівалент поміщеного в ній товару досить солідний, і навіть не тому, що "скарби" зберігаються там в скляних банках.

  Головна цінність «банку» в тому, що тут зберігається майбутній ліс.

  За словами інженера з лісових культур підприємства Олени Присяжнюк, в кожній 3-літровій банці (з насінням сосни) вміщається 8 гектарів майбутнього лісу! А таких і більших банок у насіннєсховищі - кілька десятків. Відтак, без перебільшення можна сказати, що тут "зберігається" цілий сосновий бір.

  Аби насіння в майбутньому дало гарні сходи - за ним тут ретельно доглядають: слідкують за температурою, вологістю тощо.

  - Зібрати насіння сосни чи ялини - теж непросте діло, - ділиться лісничий Баранівського лісництва Борис Остапчук. - В нашому лісгоспі для цієї справи ще в 1991 році заклали елітну клонову плантацію сосни звичайної. Нині на площі 6 гектарів тут росте близько 3 тисяч дерев. В урожайний рік з кожного можна зібрати 10-12 кілограмів шишок.

  Від своїх родичів зі звичайної лісової ділянки ці дерева відрізняються не лише своїм елітним походженням, а й формою крони - вона невисока та розлога.

  - Зібрані шишки відправляються на переробку в шишкосушарню, - розповідає Олена Присяжнюк. - Спочатку в окремому приміщенні для них створюється такий температутний режим, за якого шишки розкриваються. Далі їх поміщають в спеціальні барабани, котрі весь час прокручуються, а насінинки-крилатки через отвори витрушуються. До слова, порожні шишки тут не викидаються – їх спалюють, аби створити потрібну температуру в приміщенні, де шишка має розкритися.

  Зібране збіжжя в спеціальній машині очищають від крилатки. Щоб отримати 1 кг насіння - потрібно потрусити 100 кілограмів шишок! За день в шишкосушарні його перерообляють 400 кілограмів, відтак отримуюють 4 кг насіння. Далі його відправляють до спеціальної лабораторії для визначення якості, схожості тощо.

  І лише після цього насіння поміщають в насіннєсховище чекати весни...

  Навесні його висіють, а ще через рік - висадять на лісову ділянку.

kk06022041 2

kk06022041 3

kk06022041 4

kk06022041 5

 

Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Новини Житомира

       

Последнее изменение Четверг, 06/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework