На Житомирщині створено 28 гідрологічних заказників

На цих територіях загальною площею майже 10 тисяч га лісівники підтримують спеціальний природоохоронний режим.

  Кожного року на початку лютого країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь. Відзначення цього Дня приурочено до підписання світовою спільнотою 2 лютого 1971 року у місті Рамсар (Іран) міжнародної угоди – Конвенції з водно-болотних угідь міжнародного значення. Мета її – зберегти водно-болотні угіддя як середовища для водоплавних птахів та збереження і раціонального використання цих угідь шляхом місцевих, регіональних і національних дій та міжнародної співпраці, які будуть складовою збалансованого розвитку світу.
На цей час Перелік водно-болотних угідь міжнародного значення включає 2 186 водно-болотних угідь загальною площею 208,449 млн. га. Серед них і 33 українських водно-болотних угіддя міжнародного значення загальною площею біля 678 тис. га. З них 22 угіддя отримали статус міжнародних у 1995 році, а в 2004 році Бюро Рамсарської конвенції прийняло рішення про надання міжнародного статусу ще 11 природним комплексам України.

  Основними напрямками використання водно-болотних угідь є рибальство та аквакультура, туризм та рекреація, водозабезпечення тощо. З 1900 року зникли 64% водно-болотних угідь світу, а популяції прісноводних видів тварин і рослин значно зменшились. Ті, які все ще існують, часто знаходяться в настільки деградованому стані, що популяції риб і рослин та просто ділянки дикої природи водно-болотних угідь стрімко зменшуються.

  На території ДП «Лугинський лісгосп» в Дивлинському лісництві, розташований гідрологічний заказник місцевого значення «Бучмани» площею 295 га, створений рішенням виконкому Житомирської обласної ради народних депутатів від 01.02.1988р. №27 « Про доповнення переліку державних заказників» . Рішенням двадцять шостої сесії Житомирської обласної ради п’ятого скликання від 08.09.2010 р. № 1163 « Про утворення об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення»площу заказника збільшено з 295 га. до 836,5 га.

  Заказник входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення й використання.

  Основними завданнями Заказника є збереження у природному стані торфового болота, створення сприятливих умов для оселення водоплавних та болотних птахів, збереження в природному стані джерел, що живлять річку Жерев, підтримка загального екологічного балансу в регіоні та поширення еколого-освітніх знань тощо.

  Відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на території Заказника забороняється будь-яка діяльність.

  Порушення природоохоронного законодавства України у межах Заказника тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність згідно із законодавством України.

Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Пятница, 07/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework