Побої, недогляд та дідівщина. У Радомишльському інтернаті виявили порушення прав людини. ВІДЕО

  Пролежні у підопічних, побої від медсестер, ненадання медичної допомоги та постійні бійки між собою.

  Таке під час позачергової перевірки Радомишльського психоневрологічного інтернату виявили уповноважені України з дотримання прав людини в місцях несвободи.

  На фото, зроблених під час перевірок, представнками омбудсмена України, зафіксували порушення норм санітарії, прояви фізичного насилля підопічних інтернату та факти недогляду.

  "Було виявлено прикуту до ліжка хвору, яка не може сама пересувалися, у якої глибокі, аж до кісток, пролежні на тілі. Основні проблеми – це медична допомога і наявність існуючої ієрархії серед підопічних установи", - розказав представник уповноваженого України з прав дотримання прав людини в місцях несвободи Олександр Гатіятуллін.

  Директорка інтернату Світлана Охотенко виявлені факти заперечила. Вона розповіла, що підопічними легко маніпулювати.

  "Говорили без присутності лікаря-психіатра, тобто віч-на віч із підопічними. Навіть із тими, які мали би бути опікунами. Це хворі люди. Те, що їм хочеться, те, що їм кажуть говорити, те вони і кажуть. Тобі добре? Добре, Тобі погано? Погано. Якось так", - сказала Світлана Охотенко.

  210 підопічних інтернату мають неврологічні та психічні розлади. Про особливі підходи до таких жінок розповідає сестра-господиня Тетяна Кравченко.

  "Це хворі люди. Вони і б’ються між собою, і сваряться. По-перше, заспокоюю, називаю їх по іменах. Буває, якесь печиво несу у кишені, щоб швиденько дати. Вони ж хворі люди!", - сказала Тетяна Кравченко.

  Про перевірки омбудсменів підопічні інтернату не говорять. Натомість охоче розповідають про життя в інтернаті.

  Підопічна інтернату Світлана Печоріна: "28 років тут проживаю. Тут добре мені. Я сирота, мені нікуди іти. Мене не ображають, їсти достатньо. Якби тут били чи ображали, уже першим листом ми написали б".

  Підопічна Наталія Попова: "Я 4 роки тут живу. Не знаю, як там було раніше. А раніше, казали, що було дуже тяжко. Ходили такі чутки. А ви знаєте, що таке психлікарня? Можуть прибрехати".

  За словами омбудсмена Олександра Гатіятулліна, результати перевірки Радомишльського інтернату будуть направлені до обласної державної адміністрації та прокуратури.

 Олександр Гатіятуллін: "Щодо ненадання медичної допомоги ми складемо акт реагування також на прокуратуру. Для внесення фактів, які ми виявили під час моніторингового візиту, в єдиний реєстр досудового розслідування. Нехай прокуратура кваліфікує виявлені факти і проводить розслідування".

  Подробиці у сюжеті телеканалу UA:Житомир.

Джерело: suspilne.media

Новини Житомира

       

Последнее изменение Пятница, 07/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework