Екссудді Житомирського райсуду присудили 800 тисяч за 9,5 років кримінального переслідування

  Рівненський міський суд за позовом екссудді Житомирського райсуду Сахібжамал Баренко стягує з державного бюджету України 800 тис. грн моральної компенсації.

 

  Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 24 січня.

  Жінка подавала позов на 3,7 млн грн, але її вимоги задовольнили тільки частково. Мінімальна компенсація мала становити 548 тис. грн із розрахунку 4173 грн мінімальної зарплати за кожен місяць під слідством і судом. Але суд вирішив, що така сума не повною мірою компенсує школу завдану позивачці та її сім’ї, тому присудив більше – 800 тисяч.

  Суд вважає, що із закриттям кримінального провадження переслідування Баренко не припинилося і триває вже 9 років і 8 місяців. На січень 2020 арешт з майна не знято, тобто права особи відновлено не повністю і обмеження законних прав триває.

  У позові екссуддя скаржилась на негласне спостереження протягом тривалого часу, незаконні обшуки, незаконне затримання, численні допити, процесуальні дії в ночі, без їжі та води, примушування до надання показань, що розцінюється як жорстоке і нелюдське поводження, тривалий судовий розгляд справи, незаконне засудження, зниження свого престижу та репутації як судді тощо.

  Екссуддя повідомила, що її особистий обшук проводили чоловіки, всупереч прямій забороні КПК. А під час кожного допиту слідчий з метою приниження її національної гідності, глузуючи, умисно запитував, чи є вона за національністю татаркою, хоча за Конституцію і паспортом вона є громадянкою України. Однак слідчий жирним шрифтом вписував до протоколу «татарка», тобто наголошуючи про її належність до національної меншини.

  Колишня суддя вважає, що емоційна та нервова напруга протягом дня 18.05.2010 року та ночі 19.05.2010 року призвели до часткової втрати зору. З тих пір вона почала носити окуляри, хоча раніше мала гарний зір і ними не користувалась.

  Також жінка зазначала про втрату душевного спокою, депресію, порушення звичного способу життя і погіршення здоров’я, зміну мікроклімату в родині, оскільки після її засудження дочка та син переживали почуття сорому і приниження.

  Запобіжний захід – підписка про невиїзд з місця проживання тривав понад 9 років.  У зв’язку з цим Баренко не могла допомагати дочці у вихованні внука.

  У 2010 році СБУ стосовно судді Баренко була заведена оперативно – розшукова справа «Стрекоза» та організовані негласні слідчі дії. Для передачі хабара залучався агент правоохоронних органів Анджей Климчук, який під прикриттям працював адвокатом та систематично брав участь в аналогічних справах в різних регіонах України, в тому числі у справі проти члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського (виправдувальний вирок). З 2017 року Климчука позбавлено адвокатського свідоцтва.

  У квітні 2016 Баренко засуджено до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням кваліфікаційного класу судді. Однак у липні 2018 апеляційний суд вирок скасував і відправив справу на додаткове розслідування. У матеріалах були відсутні подання УСБУ в Житомирській області та постанова Апеляційного суду Черкаської області про надання дозволу на проведення оперативно-розшукових заходів стосовно Баренко. Апеляційний суд не зміг пересвідчитися у законності цих заходів і хотів, щоб слідчий надав такі документи.

  У подальшому з’ясувалося, що необхідні документи неможливо отримати, оскільки вони знищені. УСБУ в Житомирській області повідомило, що 19 лютого 2014, тобто в період Революції гідності, у зв’язку із можливим захопленням адміністративної будівлі і загрозою розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, оперативно-розшукову справу Баренко знищили. Апеляційний суд Черкаської області відповів, що матеріали справи про надання дозволу на проведення оперативно-розшукових заходів, знищено. Строк зберігання становить 5 років, а справу розглядали у 2010.

  Раніше ні під час досудового слідства, ні в період розгляду справи в суді, заходів на розсекречення і надання цих документів не вживалося.

  Відтак у червні 2019 постановою прокурора ГПУ справу проти Баренко закрили через недоведеність в її діях складу злочину і вичерпання можливостей зібрати такі докази.

  Баренко визнана потерпілою у кримінальному провадженні щодо провокації хабара, у цій справі триває слідство.

  Попри кримінальне переслідування, Баренко працювала суддею до початку 2018 року, поки не вийшла на пенсію.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework