На Житомирщині прокуратура виявила незаконне використання земель і майна державних підприємств кримінально-виконавчої служби та розпочала кримінальні провадження

  Прокуратурою Житомирської області проведені перевірки стану додержання в установах ДКВС області законодавчо визначених порядку та умов тримання взятих під варту осіб і засуджених у контексті законності володіння, використання, розпорядження землею та іншим майном.

  Під час перевірки встановлені порушення вимог ст.182 ЦК України щодо неоформлення упродовж тривалого часу правовстановлюючих документів на частину нерухомого майна як установ виконання покарань так і підприємств ДКВС. У цілому в установах виявлено 166 об'єктів нерухомого майна без належного оформлення.

  Також установлені окремі порушення вимог ст.182 ЦК України та ст.126 Земельного кодексу України щодо неоформлення речових прав на дві земельні ділянки.

  Крім того, у ході перевірки встановлено, що на території одного з державних підприємств ДКВС тривалий час безпідставно зберігається без використання обладнання, що не належить ні підприємству, ні установі.  

  Оскільки зазначені порушення у своїх наслідках призводять до порушення прав в'язнів на належні матеріально-побутове забезпечення та умови праці, передбачених ст.ст.115, 118 КВК України, начальникам зазначених установ виконання покарань та директорам підприємств внесено п’ять вказівок про їх усунення, які на даний час перебувають на розгляді.

  Окрім вищезазначених порушень перевіркою встановлені порушення вимог законодавства кримінально-правового характеру.

  Зокрема, службові особи одного з державних підприємств ДКВС розміщали на  Підприємстві, що на території виправної колонії, обладнання, яке належить стороннім особам. Більше того, сторонні особи, без укладання відповідних договорів про оренду або інше використання, тривалий час незаконно безоплатно користувалися державними землями і майном, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам.

  За вказаним фактом Житомирською місцевою прокуратурою 31.01.2020 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України (службова недбалість).

  Крім цього, встановлено факт невиконання та неналежного виконання своїх обов'язків співробітниками однієї з установ виконання покарань, яким доручено зберігання та охорона майна, унаслідок чого майно розкрадено.

  Відомості про кримінальне правопорушення Коростенською місцевою прокуратурою 03.02.2020 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ст.197 КК України (порушення обов'язків щодо охорони майна).

  Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях здійснюють, відповідно Житомирська та Коростенська місцеві прокуратури. Досудове розслідування у кримінальних провадженнях проводять місцеві відділи поліції.

Пресслужба прокуратури Житомирської області

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework