Найстаріша споруда, таємниці театру та батьківщина національної валюти: 7 цікавих фактів про Житомир, які ви могли не знати

   Житомир – одне з найстаріших міст України. Місто, яке має велику історію та багато цікавинок.  

  1. Древнє місто

  Це одне з найстаріших міст України. Під час археологічних досліджень на околицях міста було знайдено давньоруське городище Х-ХІ ст. Перша писемна згадка про Житомир датується 1240 р.

  2. Про трамвай
Житомир став третім містом в Україні, де з’явився трамвай (1899 р.) Спочатку це був грузовий транспорт, та згодом він набув популярності і в місті діяло вже 5 трамвайних маршрутів.

  3. Про театр
У Житомирі знаходиться найстаріший театр України - сьогодні це обласна філармонія ім. С. Ріхтера. З’явилась вона в 1858 р. і, кажуть, цілком випадково. Нібито замість скромної будівлі, що планувалась від початку, постав театр з великим залом та чудовою акустикою. Ошатна будівля є архітектурною перлиною міста.

  4. Про міст
Підвісний пішохідний міст - один з найвищих мостів в Україні. Його будували 13 років. Згідно з задумами авторів проекту це мав бути монументальний комплекс з двох пішохідних мостів для прогулянок до Монумента Слави. Але плани не здійснились, і будівництво закінчили. У нинішньому вигляді міст скріплений 450 кубометрами бетону, 700 тоннами металоконструкцій та 14 фундаментами. Зараз  прикрашений керованим різнокольоровим RGB-підсвічуванням з 200 точок та десятків LED-прожекторів. Закохані залишають на огорожі мосту закриті замки та вірять, що їх любов буде такою ж міцною, як сам міст.

  5. Про гривню
Житомир - батьківщина національної валюти. Саме тут було прийнято закон, що затверджував введення в обіг грошової одиниці гривні.

  6. Про космос
12 січня 1907 р. в Житомирі народився Сергій Корольов - геніальний конструктор, що проклав людству шлях в космос. В будинку його батьків відкрито меморіальний музей, присвячений космонавту.

  7. Найстаріша споруда
Найстаріші із збережених споруд міста - келії єзуїтського монастиря (1724 р.), які складають частину єзуїтського колегіуму, заснованого в Житомирі 1720 р.

Джерело: md-ukraine.com 

Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 10/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework