Про Танєчку, Лесю і Кузьму: чому б новоградцям не увіковічнити пам’ять про Скрябіна в назві вулиці?

  П’ять років тому, 2 лютого, молоковоз у ДТП на Дніпропетровщині обірвав життя музиканта й письменника Андрія Кузьменка.

 «Відтоді щороку в цей день у багатьох містах України проходять акції пам’яті Кузьми. Відомі і не дуже гурти й музиканти збирають зали чи дають концерти просто неба. Цьогоріч у Новограді вечір пам’яті Кузьми Скрябіна пройшов на площі Лесі Українки. Організатори — гурт «Fireflies» — вважають дикістю саму можливість заробляти кошти на пам’яті Скрябіна, тому й провели концерт просто на площі, де послухати улюблені пісні міг кожен охочий», ― розповідає zvyagel.com.ua.

  Розпочав вечір «Acoustic Cover Band» із незмінним лідером — Антоном Дємєнтьєвим, якого в молодіжних (і не дуже) музичних колах Новограда називають «батьком» новоградських муздвіжів. Далі виступив Паша «Радіомережний» Валентюк. Декілька авторських пісень виконав співорганізатор акції — місцевий бард і поет Сергій Руденко. Затим виступили «Fireflies» і «Мулен Руж» із Баранівки.

  «Цього разу ми врахували помилки минулих років (вечір пам’яті Кузьми проходить у Новограді вже вшосте) і почали готуватися заздалегідь. Виконали значно більше пісень гурту «Скрябін», які чергували із власними. Тематично між піснями проводили паралелі до фактів із життя Андрія Кузьменка, як от із Лесею, пам’ятник якій став уособленням холодності тієї самої Танєчки», — розповіли «Звягелю» хлопці з «Fireflies».

  До речі, про Танєчку, пам’ятник Лесі Українці і Кузьму. Хоч про це вже стільки разів згадувалося, проте завжди є такі, хто не в темі. Для читачів трішки далеких від творчості Кузьми, розтлумачимо, що Андрій Кузьменко увіковічнив Новоград в одному зі своїх прозових творів. Чому б новоградцям не відповісти Кузьмі взаємністю, увічнивши його ім’я в назві однієї з міських вулиць? Адже читати стає модно, книги нарешті відвойовують втрачені позиції в рейтингу пріоритетів сучасної молоді. А однією з улюблених цитат звягельчан є згадка про Танєчку, яка «до всіх живих мущин була такою ж холодною, як пам’ятник Лесі Українці в Новограді-Волинському».

 Власне, Кузьмі належить багато промовистих і пророчих фраз. Чого варта хоча б його пропозиція, у який спосіб нам потрібно примусити вітчизняних законотворців працювати ефективніше на благо пересічних українців. На жаль, газетний формат не дозволяє процитувати, але в мережі є відео, де Кузьма промовляє ці вже давно крилаті слова.

 На окрему згадку заслуговує виконання гуртом «Fireflies» пісні на слова Лесі Українки «Contra spem spero!» Пісня була записана до минулорічних «Лесиних джерел» і є яскравим прикладом для консервативних лесезнавців, як можна (і треба!) поглянути по-новому, по-сучасному на творчість поетеси.

  Завершився вечір спільним виконанням хіта «Сам собі країна» всіма присутніми на площі.

 «Сам собі країна»… Цю пісню ми ніяк не могли завершити, бо натовп підспівував і підспівував», — кажуть «Fireflies». Хлопці дякують за підтримку в організації акції депутату райради Б.О.Барановському, Сергію Руденку, звукорежисеру Юрію Салку, дяді Вові з Пулин, заступнику міського голови О.В.Гвозденко, друзям, які допомагали оперативно зібрати-розібрати сцену та апаратуру, та кожному, хто в той вечір прийшов вшанувати Кузьму.

Олег Брюханов

Новини Житомира

       

Последнее изменение Понедельник, 10/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework