На Житомирщині можуть з’явитися центри денного догляду для дітей та молоді. ВІДЕО

  У Житомирській області з’являться центри денного догляду для дітей та молоді зі складними порушеннями розвитку.

  Про це після візиту до таких центрів у Вінниці розповів керівник департаменту праці, соціальної та сімейної політики обласної держадміністрації Юрій Прокопець.

  Запит про створення центрів денного догляду посадовцю надсилати мами з громадських організацій "Аутизм Житомир", "Світ без обмежень, та "Діти сонця". Вони розповіли , що до чиновників обласного та міського рівня звертаються з 2010-го року.

  22-річна житомирянка Анастасія Костюк має складну інвалідність з 3-х років. За словами її мами Тамари, у 3 роки лікарі поставили діагноз її доньці.

  "У Насті діагноз - Синдром Луї Бар. Не ходить , не розмовляє, сама себе не обслуговує. До 18-ти років вона спілкувалася. В соціумі була. І вона цього хотіла і хоче цього сьогодні. Але ось 4 роки ми закриті в 4-х стінах. Вона все розуміє, може щось робити фізично, але вона хоче спілкування. І цього вона позбавлена", розповіла Тамара Костюк.

  Жінка також сказала, що зараз не працює, бо не може її покинути ні на секунду. У її дитини можуть бути судоми. Якщо мені треба вийти до магазину чи лікарні, прошу подругу Наталю. Вона залишає таку ж дитину-інваліда на молодшого брата. Жінка каже, що хотіла б працювати. "Мені дуже тяжко, тому що я як мати не можу дати їй того, що могли би дати їй у тому ж денному догляді", сказала жінка.

  Створення такої соціальної послуги як денний догляд мами – представники трьох громадських організацій просять у посадовців області та міста ще з 2010-го року, розповідає мама, яка виховує дитину з інвалідністю, Світлана Ємеліна.

  "На сьогоднішні в місті та області більше 100 людей потребує соціальної послуги денний догляд. А це діти зі складною інвалідністю, віком від 6-ти до 18-ти років і молодь від 18-ти і старші. На сьогодні місто обіцяє приміщення лише для 10-ти осіб, і то для дітей до 18 років", сказала Світлана Ємеліна.

  Це рішення міської влади жінок не влаштовує. У понеділок 10-го лютого вони завітали до керівника департаменту праці, соціальної та сімейної політики Юрія Прокопця.

  Світлана Ємеліна: "З тією метою, що з 1-го січня 2020-го року змінилися закони про надання соціальних послуг. І ми хотіли б дізнатися, чи готова сьогодні область співпрацювати з нами, щоб нарешті відкрився такий центр для наших дітей."

  Зустріч відбулася у кабінеті голови облдержадміністрації Віталія Бунечка і тривала годину.

  Мама, яка доглядає дитину з інвалідністю Жанна Зарічна6 "Нам пообіцяли, що вони поїдуть до Вінниці, щоб запозичити досвід з денним доглядом там. І головне, звернути увагу саме на те, як триває співпраця між міською та обласною радою, щодо надання соціальних послуг родинам, які виховують дітей з інвалідністю. Планують це зробити до кінця тижня, і потім надати нам звіт з приводу того, чи можна його запровадити у нас"

  12-го лютого Юрій Прокопець відвідав Вінницький центр денного догляду

  Юрій Прокопець: "Це центр "Обрій", і такий самий реабілітаційний центр у Вінниці. Ми побачили і кошториси і як це зробити. Також ми відвідали одну з їх філій. Це майстерні, де саме діти з певними нозологіями себе проявляють в житті. І цей центр відвідують діти не тільки до 18-ти років , а і до 35-ти. Вони беруть дітей на 6 годин в день. Крім того, у них є транспорт. Але це все у них. А як же у нас?"

  І у нас , за словами Юрія Прокопця, соціальна послуга денний догляд також має надаватися.

  "Ось вчора відкриваю інтернет і дивлюся – ось Міністерство соціполітики України саме на ці послуги започатковує нову бюджетну програму, і на неї виділяє 100 мільйонів гривень. Єдине, що тут є – така послуга повинна надаватися у всіх ОТГ. Якщо вони не можуть , нехай спільно стають дві три ОТГ разом. Закон дозволяє по співробітництву громад це робити і починати цю послугу запроваджувати в Житомирі", - сказав Юрій Прокопець.

  Подробиці у сюжеті телеканалу UA: Житомир.

Джерело: suspilne.media

Новини Житомира

       

Последнее изменение Вторник, 18/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework