У Житомирі розглядають можливість створення меморіального комплексу на місці колишнього концтабору

  Перший заступник голови ОДА Володимир Федоренко разом із директором Українського інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем, науковцями, краєзнавцями та військовими відвідали місце розташування колишнього концтабору Stalag-358.

   Як повідомляє пресслужба ОДА, 14 лютого на території військової частини у Житомирі голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Георгій Мокрицький розповів про сумну історію цього місця та наголосив на необхідності створення там історичної пам’ятки.

  За його словами, на території сучасної військової частини під час Другої світової війни був створений німецький концтабір для військовополонених Stalag-358. Геогрій Мокрицький розповідає, що з 1941 року через цей табір пройшли сотні тисяч полонених. Це не було постійним місцем, тому частину людей відправляли до інших, а частина тут хворіла і навіть помирала. На деяких ставили медичні експерименти.

  Краєзнавець відзначає, що тут прямо в довгих траншеях поховані понад 60 тисяч наших співвітчизників. Він пропонує на цьому місці створити меморіальний комплекс з основним елементом – старою цегляною водонапірною вежею. Саме ця вежа є німим свідком тих трагічних подій, що зберіглася до наших днів.
У 2013 році на ній встановили пам’ятний знак про в’язнів Богунського концтабору Stalag-358, який діяв під час окупації Житомира нацистськими загарбниками. Український інститут національної пам’яті підтримує науковців у цьому прагненні і обіцяє допомогти владнати це питання на державному рівні. «Ми повинні відновити історичну справедливість. І нехай це дуже трагічні сторінки нашої історії, проте місце поховання шістдесяти тисяч людей має бути відкритим. Це має бути місце пам’яті та скорботи», – наголошує Володимир Федоренко.

  Військові також підтримують пропозицію щодо створення на цьому місці меморіального комплексу та винесення території за межі військової частини з вільним досвідом для всіх. Під час огляду місця колишнього концтабору вирішили діяти в кілька етапів: спочатку вивчите територію та визначити контури масових поховань, ввести водонапірну вежу в міську територію та створити меморіальний комплекс.

kk190220138 2

kk190220138 3

Новини Житомира

       

Последнее изменение Среда, 19/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework