Яків Зайко: Я є духовно чистокровним українцем і мене тішить те, що мене прийняв Житомир

  Так згадують про свого батька Героя Небесної Сотні Якова Зайка його діти – Леся та Олександр.

   Шість років тому загинули чотири жителі Житомирської області під час Революції Гідності. Серед Героїв Небесної Сотні наші земляки – Яків Зайко, Сергій Кемський, Віктор Прохорчук, Олександр Балюк.

  Яків Зайко – український громадський і політичний діяч, журналіст, письменник. Народний депутат України 1 скликання від Народного Руху. Головний редактор газети «Голос громадянина», автор серій книг «Верховна Рада України» та «Літопис державотворення».

  Голова ОДА Віталій Бунечко зустрівся з рідними загиблих героїв напередодні Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. Дочка та син Якова Зайка під час спілкування з Віталієм Бунечко згадували про батька, розповідали, яким він був.

   «… безмежно любив Україну та простих українців, був благодійником і ніколи не афішував цього. Був надзвичайно аскетичною людиною у побуті та простим у спілкуванні», – розповіли діти Героя.

  Звістку про смерть батька родина отримала зранку 19 лютого 2014 року. А 18 лютого у центрі столиці у 74-річного Якова Зайка під час нападу силовиків не витримало серце. Похований Герой Небесної Сотні у Житомирі.

  Останні роки свого життя Яків Зайко жив у столиці. Під час Революції Гідності щодня ходив на Майдан та вірив у перемогу. Він народився у Білорусі, проте все своє життя присвятив боротьбі за незалежність України. Яків Зайко був активістом під час багатолюдних мітингів у Житомирі наприкінці 80-х років. Так і під час Революції Гідності він не міг стояти осторонь. Свідома громадянська позиція та прагнення побудувати вільну і незалежну державу знову підняли його на боротьбу.

  У житомирському видавництві видали книгу «Він був справжнім. Спогади про Якова Зайка», народного депутата Верховної Ради України першого скликання.

  У книзі викладені не лише спогади його рідних, близьких, друзів, колег, але й його особисті думки про себе:

  «Я є духовно чистокровним українцем і мене тішить те, що мене прийняв Житомир, приймає Україна, що дала мені такий духовний простір, якого я хотів би побажати всім житомирянам і всім українцям. Люди, відчуйте себе українцями, будьте українцями — це головне!».

Прес-служба облдержадміністрації

Новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 27/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework