Літак, що злітає у вись: візитівка Житомирського військового інституту. ФОТО

  Справжньою візитівкою Житомирського військового інституту є літак-пам'ятник.

  Не один захід на плацу не проходить без його участі. Численні гості і делегації прагнуть зафіксувати себе на фоні красеня-літака, що злітає у вись. Хоча наш навчальний заклад давно змінив свій профіль підготовки, а епоха ППО залишилася в історії, літак є справжнім символом інституту.

  У 1978 році в Житомирському військовому училищі радіоелектроніки ППО було встановлено літак-пам'ятник, який символізував знак ППО країни. За спогадами ветеранів інституту, усі роботи закінчили в ніч перед випуском. А вранці було урочисте шикування ще на гарячому свіжому асфальті плацу. Для постаменту пам’ятника було спеціально насипано земляний пагорб. Літак СУ- 9 привезли з військового аеродрому Озерного. Це реактивний всепогодний винищувач-перехоплювач ППО, перший у світі літак, створений як складова частина єдиного комплексу перехоплення.

  Мало хто знає, навіть у військовому інституті, звідки пішла традиція малювати на фюзеляжі літака номер чергового випуску. А було це так. Спочатку у цього літака в носовій частині був бортовий номер 11. У 1991 році випускники вночі домальовували поруч одну паличку. Вийшла цифра 111, яка відповідала номеру випуску. Малювали хлопці, які займалися альпінізмом. Ця ідея була підхоплена подальшими випусками молодих лейтенантів. Командування безуспішно намагалося з цим боротися, поки не "узаконила" цю традицію малювати цифру напередодні чергового випуску. Тільки для безпеки "художника" місце для нанесення номера перенесли з носа на центр фюзеляжу.

kk260220213 2

kk260220213 3

kk260220213 4

kk260220213 5

За матеріалами Житомирського військового інституту

Новини Житомира

       

Последнее изменение Четверг, 27/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework