У Коростені справжній «чорнобильський бум»: люди подають заяви на виплату коштів

  Метрові черги на пошті, скупчення людей у центрі вторинної допомоги та щодень нові заяви до управління праці від мешканців міста – у Коростені розпочався справжнісінький «чорнобильський бум»: люди подають заяви на виплату коштів.

  Про це розповідає newday.org.ua.

  Поштовхом до цього стало прийняття 17 липня 2018 року рішення Конституційного Суду про відновлення дій статті 37 «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

  Статтею 37 цього закону передбачено виплати громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, щомісячної грошової допомоги у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства. Це всім відомі «2 грн. 10 коп.» у місяць, це третя зона (категорія), до якої відноситься більша територія Коростеня. Тобто майже всі зареєстровані в місті жителі мають право на ці виплати, окрім тих, які прописані по вулиці Чолівська, Селезньова, Сонячна, Наровського, Тихона Кралі (ці вулиці вважаються «чистими»).

  Також варто зазначити, що «сума 2,10 грн.» – це «радянська стара цифра», яка нараховувалася і виплачувалася раніше потерпілим. Насправді такі виплати повинні становити 40% від мінімальної зарплатні, встановленої законом про Державний бюджет України на відповідний рік, що і вимагають у своїх заявах потерпілі коростенці.

  Люди масово пишуть заяви до місцевого управління праці та соціального захисту населення на відновлення, чи призначення цих чорнобильських виплат. Хоча фахівці зазначать, що для відновлення цих виплат необхідні кошти Державного бюджету, а в Мінсоцполітики наголошують, що на 2018-2020 роки такі кошти в Державному бюджеті не передбачені.

  На заяви управління праці реагує відмовою, адже немає можливості виплачувати кошти. Тоді коростенці звертаються з відмовою до суду (але при цьому сплачують 840 гривень судового збору). Позиватися – це законне право, але чи будуть виплачені кошти таким чином – невідомо.

kk0203202 2

Олеся Дейнега

Фото з мережі

Новини Житомира

   

Последнее изменение Понедельник, 02/03/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework