«Аскона-Південь»: будівництво лакофарбового цеху на Житомирщині - безпідставні чутки

  Про протистояння між громадськими активістами с. Довжик та підприємством "Аскона-Південь", що базується на території села і займається виготовленням пінопластових плит та сухих будівельних сумішей вже неодноразово писали.

  В ході останнього з таких, на початку лютого відбулася робоча зустріч депутатів Оліївської ОТГ та керівництва заводу, яку ми описали в №7 від 14 лютого. Тоді обговорили ситуацію щодо занепокоєння селян, викликану чутками про плани будівництва тут лакофарбового цеху та невдоволення стосовно майбутнього огородження заводчанами ділянки "лісу", як його називають місцеві ― передає silske.org.

  Аби внести ясність в даній ситуації, представництво Житомирської філії ТОВ "Аскона-Південь" зустрілося окремо із журналістом "Сільського життя" та надало роз'яснення для наших читачів з приводу даної ситуації. Коментує події заступник директора Оксана Лисянська.

  Пані Оксана вже від початку зустрічі наголошує, одразу спростовуючи чутки стосовно будівництва лакофарбового цеху. Підприємство, каже, апріорі не займається виготовленням такої продукції, і спеціалізується виключно на пінопласті та сухих будівельних сумішах. У виробничій діяльності торгової марки "Ансерглоб", під якою працює "Аскона-Південь", є фарби, але вони - водоемульсійні (екологічно чисті, на водній основі). До того ж, завод із їх виробництва знаходиться за місцем розташування центрального офісу в м. Херсоні, і його потужностей цілком достатньо, аби забезпечити потреби ринку всієї України, - запевняє представниця заводу.

  Далі мова йде про ділянку землі площею понад гектар, яка в притул приступає до заводу. Нині вона, на правах приватної власності, вже належить підприємству "Аскона-Південь". У свій час, ще до того, як херсонський інвестор "зайшов" на цю територію, - одинадцять ділянок невеликими наділами були роздані людям у приватну власність під садівництво. З метою розширення виробничих площ, керівництво заводу знайшло власників цих ділянок (так як ніхто за багато років ніякої садівничої діяльності тут і не розпочав), і провівши перемовини, викупили права власності, аби збільшити площу власних потреб.

  Варто відмітити, коли неозброєним оком глянути на цей клапоть землі, то там дійсно за багато років безгосподарності насіялися різні дерева. Рідіють на ділянці поодинокі берізки в сусідстві з соснами, десь проглядаються й молоді дубочки. Тож, одним словом, здавалося б, інакше як "ліс" його й не назвеш.

  Утім, якщо говорити про цільове призначення цієї землі, а саме ведення садівництва, то правомірно "лісом" цю ділянку називати не доцільно. Про це свідчать і дані кадастрової карти, яка є у вільному доступі в Інтернеті.

  Звідси випливає й наступне, про що так схвильовані мешканці Довжика - огородження даної ділянки. Спеціального закону, що дозволяв би чи забороняв зведення паркану не існує. Проте, є будівельні норми СНиП 30-02-97, які регламентують правила зведення такої конструкції між сусідніми ділянками. Якщо ж говорити про порядок огородження (встановлення паркану по периметру), то відповідно до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР ), "Про основи містобудування" (2780-12), враховуючи Державні акти на право власності на земельні ділянки, згідно з ДБН Б.2.2-5:2011. - благоустрій територій дозволено проектувати огородження як окремих ділянок, так і усієї прибудинкової території, садибної забудови. Висота огороджень має бути не більше ніж 2,0 м на межі сусідніх земельних ділянок та не більше ніж 2,5 м на межі з вулицею для забезпечення нормативної інсоляції та провітрювання суміжних територій.

  Тож, маючи абсолютно законні права на дану земельну ділянку, огородити її, все ж таки, заводчани збираються. Пояснюють, - використовувати придбану площу планують з метою зберігання продукції, і саме для убезпечення її від крадіжок і потрібен вищезгаданий паркан. У майбутньому, тут планують сконструювати виключно складські приміщення, наголошує пані Оксана, і нагадує, що аж ніяк не лакофарбовий цех, як про це розпускають чутки. Але це буде лише тоді, коли хвиля непорозумінь між мешканцями і заводом вщухне, і селяни зрозуміють, що жодних протиправних чи небезпечних для життя і здоров'я дій на заводі не чинять, а працюють виключно в правовому полі.

  Варто нагадати, що в Житомирській філії підприємства "Аскона-Південь" працює 120 працівників, які в середньому отримують 8 тис. грн. заробітної плати та мають повний соціальний пакет. Разом із тим, компанія є суттєвим бюджетонаповнювачем. Так, за 2019-й рік підприємством сплачено до державного бюджету 14,3 млн. грн. податку на прибуток та 24,8 млн. грн. ПДВ, а до місцевого бюджету Оліївської ОТГ відраховано 2159,8 тис. грн. ПДФО, 180 тис. грн. "військового" збору та 23 тис. грн. "екологічного" податку. Заразом, заключена соціальна угода з Довжиком. Тож, як вже успішно практикується, враховуючи побажання жителів Довжика, за потреби і за узгодження з Оліївською сільською радою, підприємство продовжує виконувати взяті на себе зобов'язання по розвитку благоустрою села.

  Що ж до зрізування дерев, то варто розуміти, - якщо б навіть попередніми чи іншими власниками вищезгаданих наділів була розпочата садова діяльність (як йдеться у цільовому призначенні землі), то дерева, що нині зростають тут, теж би довелося спочатку зрізати, аби розчистити площу. Не виключено, що й той сад, який міг би з'явитися тут (теоретично), і почав би приносити прибутки своєму власнику, - теж став би частиною людського невдоволення, бо ментальність у нас така - і сам не гам, і комусь не дам.

  Шкода, що серед маси здоровомислячих людей обов'язково знайдеться той, кому завжди все не так, і досить часто дії таких "ахтивістів" ставлять під загрозу діяльність або суттєво впливають на нормальне функціонування того чи іншого підприємства, забуваючи при цьому, що тут працюють наші люди, для яких можливо такі заводи є останньою надією і шансом, аби в пошуках кращого життя не гнатися розвивати економіку інших країн, при цьому залишаючи напризволяще власні сім'ї.

Альона ДЕНИСЮК

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework