МАФіозний бізнес по-житомирськи

  Ще у далекому 2015 році виконавчий комітет Житомирської міської ради наклав мораторій на видачу паспортів прив'язок нових МАФів. 

 

  Передбачалося, що мораторій буде діяти до розробки нової комплексної схеми розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.

  У квітні 2016 року виконком також повідомляв про те, що «у Житомирі на певний час наклали мораторій на розміщення тимчасових споруд». Тоді це спричинило немаленький конфлікт між підприємцями та Житомирським виконкомом. Питання виносили навіть на сесію міської ради, де тривалий час проводилося обговорення нової схеми розміщення МАФів. Підприємці протестували проти переміщення їх кіосків у неприбуткові місця. Аргументація: відсутність на то підстав, адже вони роками сплачують податки до бюджету та надають сотні робочих місць. Згідно із новою комплексною схемою розміщення архітектурних типів тимчасових споруд (це інформація, нагадуємо, станом на початок 2016 року) для провадження підприємницької діяльності у Житомирі, власники МАФів мають перемістити значну кількість своїх кіосків у інші місця, які, на їхню думку, є неприбутковими і в подальшому спричинять закриття. Наше видання повідомляло тоді про цей конфлікт та про те, що міський голова Сергій Сухомлин пояснював, що «у місті необхідно навести порядок, адже нині у Житомирі розміщено близько 800 тимчасових торговельних споруд». kd06032009 2

  «Давайте пропустимо всіх через комісії, аби виявити і вирішити усі проблемні питання та виявити, хто є хто. Ситуація з підприємцями, які мають 10 кіосків та здають їх в оренду, та ситуація тих, хто борються за свою роботу і заробляють на життя, зовсім різняться. Треба розглянути кожного окремо», – підкреслював у 2016 році очільник Житомира Сергій Сухомлин. 

  За його словами, з центра міста планували прибрати МАФи та широкоформатну рекламу, аби покращити його зовнішній вигляд. Тож міська рада вирішила накласти мораторій на видачу паспортів прив’язок підприємцям на 2 місяці, поки кожного розглянуть в індивідуальному порядку.

 З далекого для нас квітня 2016 року пройшло вже чотири роки, і настала весна 2020-го. Але нічого не змінилося у місті ні з МАФами, ні із зовнішньою рекламою. Величезні бігборди продовжують псувати центр міста, до того ж регулярно падати від поривів вітру. 

  Щодо малих архітектурних форм, або МАФів, а якщо ще простіше –кіосків для продажу будь-чого, то незважаючи на мораторій, що триває, швидкість появи їх на вулицях міста більша, ніж грибів після осіннього дощику.

  У 2017 році міська влада повідомляла, що комплексна схема готова, залишилося лише провести громадські обговорення. Однак, як повідомляють житомирські ЗМІ, станом на початок 2020 року вона і досі не затверджена.kd06032009 3

  Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 244 від 21.10.2011 року затверджено порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності. Згідно з порядком, тимчасова споруда – це одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.kd06032009 4kd06032009 5

  Також житомирські журналісти звернули увагу на рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради від 22.12.2016 за № 1175 «Про  погодження розміщення тимчасових «соціальних» майданчиків на території міста Житомира». У пункті 4 документа йдеться: «передача в оренду/суборенду тимчасових споруд з реалізації продукції за цінами виробників на «соціальних» майданчиках забороняється, окрім передачі в оренду/суборенду тимчасових споруд виключно для торгівлі продукцією відповідних власних виробників за їхніми цінами». А ще цікавіше, що про це рішення тоді всі забули. Ні, взагалі-то пам’ятали, що щось таке було, але зміст рішення вже було втрачено. А ось наприкінці 2019 року про нього згадали всі одночасно.

  Тут хотілося б зазначити, що не всі МАФи, які за документами виглядають досі чудово та привабливо, є такими насправді. Ба більше, частіше за документами це один МАФ, а де-факто – два-три одразу. Цього разу мова йде про тимчасовий павільйон за адресою: м. Житомир, проспект Миру, 15. На його прикладі можна чудово дослідити, як підприємці та чиновники знаходять взаєморозуміння та будують зовсім інше, ніж на папері. І, зрозуміло, робиться все це зовсім «альтруїстично». kd06032009 6kd06032009 7

  На запит до Житомирської міської ради місцевому активісту Олександру Міщенку, який допомагав нам у підготовці цього матеріалу, дали відповідь.

  Дивимось уважно на два документи, що були надані на запит. Один від ФОП Волинець В’ячеслав Петрович щодо оформлення паспорту прив’язки тимчасової споруди – павільйон продовольчих товарів в групі існуючих споруд за адресою: м. Житомир, проспект Миру, 15. Зареєстрована заява 17 грудня 2019 року. І дивимось на іншу заяву за тією ж самої адресою, датою та назвою, але подавав її вже ФОП Яценко Роман Михайлович. Питання до читача: знайдіть будь-які відмінності у цих заявах. Заповнені одним почерком, з одними і тими ж граматичними помилками та однією датою. Обидві заяви на ім’я керівника спеціально уповноваженого органу з питань містобудування та архітектури Житомирської міської ради І.Й. Блажиєвського. Виникає питання вже для правоохоронних органів: яким чином купа заяв, які повинні були заповнюватися претендентами особисто, написані одним почерком та однією датою? Буде цілком логічно, якщо ми припустимо, що всі папери були заповнені працівниками відповідних підрозділів міської ради? Тоді ще питання до очільника міста Сергія Сухомлина: хто повинен контролювати своїх підлеглих та яким чином або в який спосіб це взагалі повинно робитися? На словах члени виконкому приймають одні рішення, міський голова озвучує чудові промови, а в той же час його підлеглі власноруч пачками, майже оптом заповнюють дозволи на встановлення МАФів у Житомирі!

  Місцевий активіст Олександр Міщенко розповів: «Під час новорічних свят заїхав на ринок “Хмільники” та звернув увагу, що на парковці АТБ будуються МАФи. Вони перегородили місця для інвалідів. Звернув увагу, що все робиться дуже швидко навіть у період свят. Знаючи про мораторій у місті на розміщення МАФів, вирішив дознатися, чи в законний спосіб це будується. Я тоді оприлюднив відео у фейсбуці та звернувся з інформаційним запитом до міської ради стосовно документів на розміщення цих МАФів. Згодом отримав відповідь, що матеріали, які я запросив, вміщуються на 64 аркушах і я маю сплатити за друк 320 гривень. Довелося зв’язуватися з виконавцями і пояснювати, що я запитував інформацію в електронному вигляді на електронну пошту, і тільки після цього я отримав відповідь. Я зв’язався також з працівниками департаменту містобудування та архітектури, і вони на мій запит відправили три паспорти прив’язки на МАФ. У двох паспортах, які будувалися на новорічні свята, були одним почерком написані заяви. Навіть підписи, це нефахівець може побачити, дуже схожі. Тому в мене і виникла підозра, що всі ці документи “штампуються” одними й тими ж людьми».

   Нагадуємо, що 19 червня 2019 року на засіданні міськвиконкому частина депутатів міської та обласної ради обурювалася новими МАФами у Житомирі. 

  Так, депутат Житомирської обласної ради Володимир Кропивницький заявив: «На 11 МАФів дали дозволи підприємцю 1,5 місяця тому. У дозволі пан Блажиєвський (директор департаменту містобудування та земельних відносин – ред.) користується рішенням сесії міськради від 18.08.2010 року за номером 1320. Але у цьому рішенні кілька десятків пунктів і жодного, який стосується даного підприємця. Є відповідь Ольшанської (заступниця міського голови – ред.), що нові паспорти прив’язки не видавалися, але були переноси дозволів. Але мова про те, що у рішенні від 2010 року саме цього підприємця не було в переліку, але йому “продовжили” дозвіл, і він встановив ще 11 нових МАФів по місту. Тому у мене питання до департаменту – на яких підставах він підробляє документи».

  Депутат Житомирської міської ради Любов Цимбалюк вважає, що у питанні з МАФами необхідно навести лад, але так, щоб не заважати бізнесу: «Є рішення про мораторій на встановлення нових МАФів, яке ніхто не скасовував і воно чинне. Я не проти того, щоб їх встановлювали. Бо це робочі місця. Але в цьому питанні треба нарешті навести лад». На думку Любові Цимбалюк, необхідно створити спеціальну комісію, яка вивчатиме питання видачі паспортів прив’язки та дозволів на встановлення МАФів. 

  Минуло більше пів року відтоді, як відбувся цей скандал на виконкомі, але ми на власні очі бачимо, що кількість МАФів швидко зростає. До того ж, за повідомленнями житомирських ЗМІ, частина підприємців, які отримали дозволи на встановлення МАФів, мають зв'язок з владою нашого міста. Тоді чому мовчать правоохоронні структури?

Руслан Мороз, zt.20minut.ua

Новини Житомира

   

Последнее изменение Пятница, 06/03/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework