В історичному середмісті Житомира незаконно реставрували ринок. ВІДЕО

  Фасад ринку в історичному середмісті Житомира реставрований без відповідних дозвільних документів.

  Це підтвердив керівник управління містобудування та архітектури Ігор Блажиєвський. Аналогічну точку зору мають і краєзнавці. Ринок "Поділ" знаходиться в історичному середмісті Житомира. еконструкцію не проводили 12 років.

  Андрій Тарасун, директор ринку: "Почали ми її наприкінці жовтня минулого року, в зв’язку з тим, що воно не відповідало сучасності і взагалі у центрі міста, мало не досить привабливий вигляд, це перший крок реконструкції, який ми зробили – фасади. Зараз ми займаємося тим, що реконструювати будемо в середині. Дизайн розробляла місцева рекламна агенція, кольори вибрані такі тому, що відповідає всім зовнішнім будівлям, які знаходяться поруч.

  До департаменту містобудування та земельних відносин за дозвільними документами на реконструкцію ринку не зверталися. Каже директор департаменту Ігор Блажиєвський.

  Ігор Блажиєвський, директор департаменту містобудування та земельних відносин: "Можу зазначити, що на протязі як мінімум двох років, з даного приводу не зверталися до нас власники даного об’єкту. А мали б звернутися. І ми зараз прикладаємо всі зусилля, щоб налагодити комунікацію".

  Андрій Тарасун, директор ринку: "Ця територія належить нашому товариству і ми вирішили що пережитки 12-річної давнини треба змінити на щось сучасне".

  У 2004 році ринок із центральної частини міста мали перенести, каже тодішній головний архітектор Житомира Валерій Головатенко

  Валерій Головатенко, головний архітектор Житомира (1999-2004):

  "З приходом ще команди Шелудченко, тоді йшла мова, щоб його звідти взагалі прибрати. Йому там не місце, у попередніх ген.планах там була еспленада, був вхід у паркову зону і взагалі передбачалась реконструкція Замкової гори. Зараз там із лівого боку йде будівництво, яке не відповідає усім нормам, а щодо кольору, як ви його не фарбуйте, воно його не врятує, воно і по бізнесу там не потрібно. Його треба прибирати, от і все і робити реальний проєкт реконструкції Замкової гори".

  Така побудова порушує існуючий шар архітектури, говорить голова обласного товариства захисту пам’яток архітектури Георгій Мокрицький

  Георгій Мокрицький, краєзнавець: "Оця картонна так звана архітектура не може застосовуватися, тому, що ми поряд бачимо зовсім інший шар архітектури, це 18 та 19 століття. Складова естетична не враховується зовсім. Розглядають перш за все технічні питання, але не питання як воно буде виглядати. Треба дуже бережливо ставитися до нашого архітектурного надбання. Місто не треба перетворювати у музей, але реконструювати треба".

  І краєзнавці і філологи кажуть: у назві – помилка

  Георгій Мокрицький, голова товариства захисту пам’яток в області: "Назва «поділ» там не зовсім доречна, тому що це не « поділ». Це межа між старим Житомиром на замковій горі і подолом".

  Галина Гримашевич, мовознавиця: "Правильно за нормами української літературної мови має бути слово "поділ". Тому що є правила про таке чергування, яке діти вчать ще в школі. Чергування "о,е" з "і". Суть полягає втому, що звук "і" стоїть у закритому складі, "о,е" у відкритому складі. Тому, поділ, але немає подолу, живу на подолі. Пра -слов’янська форма була "подол". Але коли формувалась українська мова, то відбулось чергування голосних. Якщо російською мовою, то це буде "подол", але українською мовою має бути "поділ".

  Ігор Блажиєвський, директор департаменту містобудування та земельних відносин: "Відповідальність передбачається адміністративна. І найближчим часом суб’єкт має звернутись до нас. Ми як місцевий орган архітектури проведемо відповідну роботу, щоб провести дозвільні документи в порядок і перш за все зовнішній вигляд, бо це історичний центр міста і всі об’єкти мають бути в належному стані".

  Подробиці у сюжеті телеканалу UA: Житомир.

Джерело: suspilne.media

Новини Житомира

   

Последнее изменение Суббота, 07/03/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework