Брудний хліб як індикатор чистоти рук: Експеримент, який вперше провели в Америці, повторили учні житомирської гімназії. ВІДЕО

  Експеримент «Чому потрібно мити руки?» проводили учні житомирської міської гімназії номер 3 разом з вчителем протягом 16 днів.

  Для цього використовували скибки хліба, які брали немитими руками, клали на підлогу і гаджети і витирали вологими серветками.

  Юлія Давиденко, вчителька 3-Б класу житомирської міської гімназії №3 стала куратором проекту, який розпочали 18 лютого. Мета експерименту - показати на дослідах, чому так важливо мити руки з милом. В якості експерименту порізали буханець хліба.

  Юлія Давиденко, вчителька 3-Б класу житомирської міської гімназії №3: "На собі ми не можемо побачити, як такий факт, як не миття рук може зіграти на нашому здоров’ї. А ось саме на хлібові ми можемо подивитися, що відбувається з нашим організмом, якщо ми його візьмемо, наприклад, не митими руками, або, якщо ми його візьмемо після того, як покористувалися телефоном.

  Тож , ви готові до експерименту?

  – Так!"

  Вчителька з учнями використали 6 однакових скибок хліба. Першускибку діти брали не митими руками, другу – клали на мобільні телефони, третя - передавався із рук в руки, після того, як діти протерли руки вологими серветками, четверту – після того, як руки були вимиті з милом, і два останніх –це була скибка , яка потрапляла на підлогу, та, та , яку ніхто не брав до рук. Кожний шматок поклали до поліетиленового пакету. Спостерігали за скибками більше двох тижнів. Долучилася до спостерігання і вчителька біології Ніна Лайчук.

  Ніна Лайчук, вчителька біології Житомирської міської гімназії №3: "Найбільше вражений хліб, який брали не митими руками. І найменше, той, який брали руками, які мили з милом. І це ми бачимо яскраво. До речі, мені як вчителю біології, також було цікаво побачити, як спори грибка, яким усіяні шматки хлібу, оселяються дійсно на субстратах, де є більше спор. То б то, мається на увазі, де більш поживні і принадливі для їх розмноження умови. І у нас, дійсно, дуже сприятлива флора на руках, для того, щоб розмножувалися мікроорганізми, які є шкідливими і небезпечними для нас. І цей експеримент – є дуже дієвою демонстрацією, того, що руки мити треба хоча б для того, щоб знищити небезпечні мікроорганізми."

  Подібний експеримент вперше проводили вчителі в Америці.

  Юлія Давиденко, вчителька 3-Б класу житомирської міської гімназії №3: "Справа в тому, що ми вирішили з учнями нашого класу приєднатися до наукового проєкту, який свого часу започаткувала американська вчителька Джаран Енніс. Даним експериментом ми хотіли продемонструвати можливість миття рук не тільки на словах, а і на конкретному прикладі. А ось які висновки зробили мої діти,я думаю,вони самі вам розкажуть."

  Мирослава Ковальова учасниця експерименту: "Я зрозуміла, що після гаджетів треба обов’язково мити руки. А, до речі, гаджети тримати у чистоті."

  Михайло Ясюницький учасник експерименту: "Один зі шматочків був покладений у пакетик, після того, як ми його впустили на підлогу. Підняли ми його швидко, але, я помітив, що він весь у грибку. То б то, навіть те, що ми його швидко підняли, він все одно забруднений мікробами."

  Анастасія Коцюбинська учасниця експерименту: "А я зрозуміла, що все, що ми бачили на шматочках хліба – все може бути у нашому організмі, якщо не мити руки."

  Автор Антоніна Тугас

  Камера Тетяна Беляк

Джерело: suspilne.media

Новини Житомира

   

Последнее изменение Пятница, 06/03/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework