Яків Зайко: Люди, відчуйте себе українцями, будьте українцями — це головне!

  4 квітня 2020 року - День пам’яті Героя України та Героя Небесної Сотні Якова Зайка. Громадсько-політичному діячу, журналісту, письменнику, народному депутату України першого скликання могло б виповнитися 80 років.

 

  Яків Якович Зайко помер на 74 році життя від інфаркту під час нападу силовиків та мітингувальників на вулиці Інститутській. За свої 74 роки він пройшов усі три Майдани. Та найтрагічніші події на Майдані Незалежності у лютневі дні 2014 року забрали його життя.

  «Людина, що народилася за межами України, але так палко вболівала за її незалежність та свободу», «патріот Житомира та України», «білорус за походженням і українець в душі» - так відгукуються про Героя Зайка.

  У Житомирі на фасаді ЗОШ № 8, де навчався Яків Зайко, встановлена меморіальна дошка Герою. Його ім’я носить одна з вулиць Житомира. Про видатну людину написана книга спогадів «Він був справжнім. Спогади про Якова Зайка», куди увійшли спогади колег, друзів, близьких та публіцистика самого Якова.

  «Я є духовно чистокровним українцем і мене тішить те, що мене прийняв Житомир, приймає Україна, що дала мені такий духовний простір, якого я хотів би побажати всім житомирянам і всім українцям. Люди, відчуйте себе українцями, будьте українцями — це головне!» ( ред.: Він був справжнім: спогади про Якова Зайка / упоряд. Г. Цимбалюк . - Житомир : Полісся, 2018).

4 квітня згадаймо Героя Якова Зайка з його свідомою громадянською позицією й щирим прагненням побудувати вільну та незалежну Україну!

Джерело: zt-rada.gov.ua

Новини Житомира

   

Последнее изменение Понедельник, 06/04/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework