Як під час карантину зменшити кількість сміття?

  У Овруцькій громаді закликали мешканців менше продукувати сміття, а наявне сортувати. Це допоможе зменшити кількість сміття та полегшити роботу комунальних служб у цей складний період.

   «Такий підхід до формування нової політики поводження з ТПВ передбачає три ключові позиції – зменшення кількості сміття, повторне використання сміття та роздільний збір сміття. Якщо хоча б частина мешканців буде впроваджувати такі підходи, результат буде видно одразу», - переконує Оксана Левківська, начальник відділу економічного розвитку Овруцької міської ради.

  Перший пріоритет – запобігання утворенню сміття. Наприклад, не використовувати одноразовий посуд, замість пластикових пакетів брати сумки багаторазового використання, сипучі товари можна брати у власну багаторазову тару, а не пакети тощо. Крім того, рекомендується ущільнювати, стискати та спресовувати сміття у відрі чи пакеті.

  Другий пріоритет – підготовка до повторного використання: перевірка, чистка та ремонт речей, в результаті чого вони стають придатними до повторного використання без перероблення. Непотрібний одяг, взуття та побутову техніку можна віддати на благодійність.

  Третій пріоритет – це роздільний збір сміття. Розділивши відходи на декілька фракцій можна в декілька разів зменшити об’єм сміття, яке необхідно вивозити на утилізацію. Наприклад, збираючи окремо скло, папір, пластик, органічні відходи, побутовий металолом та дерево ми отримаємо вторинну сировину і мінімум відходів для вивезення.

  «Програма «U-LEAD з Європою» реалізовувала проєкт з формування нових підходів поводження зі сміттям для ОТГ регіону. Результати цієї роботи показали, що такі елементарні заходи, як інформування, друк дитячої екологічної розмальовки, навчальний тренінг є не менш важливим ніж купівля сміттєвоза в ОТГ. Адже зміна поводження зі сміттям починається не з інфраструктури, а з поведінки людини», - наголошує Василь Невмержицький, керівник Житомирського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

  Показник утворення відходів в Україні становить 250-300 кілограмів на людину за рік. Торік утворилось майже 53 млн м² побутових відходів, або понад 10 млн тонн, які були захоронені на шести тисячах сміттєзвалищ і полігонів.

Інфографіка Укрінформу.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework