В селах Оліївської ОТГ попересихали криниці

  Секретар громади Анатолій Мельниченко каже, що така ситуація спостерігається упродовж останніх пів року по всіх селах громади. В селі Троковичі проживає майже 2 тисячі жителів, і у більшості з них власні криниці висохли або майже висохли. Воду беруть з тих кількох колодязів, у яких ще є вода.

 

   Подробиці у сюжеті suspilne.media.

  Олександр Лазаренко, житель села Троковичі: "В колодязях води немає з осені минулого року. Не було снігу, немає дощу і немає води в криницях. На вулиці є один колодязь, з якого люди беруть воду, але якщо вся вулиця візьме, то в колодязі аж до вечора води взагалі не буде".

  Ще один місцевий житель Юрій Пазюк пропонує кореспонденту Суспільного зазирнути у криницю, щоб переконатися – води в ній немає.

  Юрій Пазюк: "Ось дивіться – 8 кілець в колодязі, а води немає. Сухо – хоч зерно зберігай".

  Людмила Лазаренко розповіла, що 8 років тому, коли вона переїхала в Троковичі, вода стояла навіть у підвалі, а зараз немає навіть, щоб напитися. Для інших потреб місцеві жителі розставляють кожен у себе тару під збір дощової води.

  Людмила Лазаренко: "Постійно розставлена по території, щоб ми вночі не проґавили, якщо буде хоч якийсь дощ".

В селах Оліївської ОТГ попересихали криниці

  У коментарі кореспонденту Суспільного синопткиня Галина Концедайло пояснила причини відсутності опадів та падіння запасів ґрунтових вод.

  Галина Концедайло: "Головна причина цьому – зміна циркуляції повітряних мас. Взимку в Україну більше надходило континентальне повітря із зони Західно-сибірського антициклону. А зараз у сучасних умовах переважають повітряні маси субтропічної зони. Тому зими у нас сухі, і немає вологи. І внаслідок цього протягом березня-квітня рівень ґрунтових вод впав до катастрофічної позначки".

  В Троковичах на дві вулиці – тільки одна криниця з водою, яка знаходиться на перехресті підземних джерел. Якщо і в ній зникне вода, потрібно буде шукати інший вихід. Секретар Оліївської громади Анатолій Мельниченко розповів, що на останній сесії депутати погодили дозвіл на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва свердловин.

  Анатолій Мельниченко: "Зараз обраховуємо всі моменти. Орієнтовна сума на таку свердловину – близько 400 тисяч гривень. У нас 9 сіл в ОТГ, і у всіх є ця проблема. Ми впевнені, що до кінця року зробимо одну пробну свердловину і подивимося, як воно буде і в скільки вона нам обійдеться. І вже у наступному році ми зможемо це зробити у всіх населених пунктах"

В селах Оліївської ОТГ попересихали криниці

  Еколог Володимир Дубовий каже, що буріння свердловин може призвести до подальшого пониження ґрунтових вод.

  Володимир Дубовий: "Ще є небезпека: якщо ми колодязь копаємо на 10-16 метрів, то свердловини б’ємо на глибину 50-60 метрів. Це призводить до пониження ґрунтових вод. Також якщо земля не зайнята рослинністю, вона втрачає вологу і стає пусткою".

 

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Пятница, 01/05/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework