Дощі лише трохи підняли рівень води у «Відсічному», влада Житомира шукає альтернативні джерела водопостачання

  Тривалі дощі лише трохи підняли рівень води у водосховищі, з якого живиться Житомира, а влада звертається до керівництва держави щодо допомоги у пошуку альтернативних джерел водопостачання.

   Про це 6 травня в коментарі Житомир.info повідомив директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

  «Дійсно, в нас спостерігалися значні опади впродовж останніх вихідних і у водосховищі «Відсічному» рівень води, який в останні засушливі дні складав 2 м 69 см, піднявся до 2 м 76 см, що дало нам додаткове водокористування орієнтовно на три дні. З сьогоднішнього дня рівень води знову почав падати на 1 см і негативна тенденція відновилася. Але дощі зараз йдуть і треба далі моніторити ситуацію. Щодо водосховища «Дениші», то є тенденція по поступовому його наповненню, зараз його рівень складає 203 метри від рівня моря», - сказав директор водоканалу.

  Він зауважив, що загроза погодинної подачі води для житомирян не зникла.

  «Ці опади вирішують проблему подачі води на декілька днів, ми не можемо дивитися з оптимізмом у майбутнє, а можемо говорити лише про кількаденну пролонгацію, відстрочку цієї «червоної межі», - наголосив Андрій Нікітін.

  Рівень води у водосховищах з 1 квітня 2020 року

  За словами Нікітіна, немає оптимізму щодо покращення ситуації з рівнем води й у іноземних експертів, більш того – Міністерство регіонального розвитку збирається звертатися до ДСНС та РНБО щодо допомоги Житомиру в пошуках альтернативних джерел водопостачання.

  «Ця проблема всеукраїнська, просто Житомир – перший у списку, бо Тетерів дуже маловодний. Про це почали говорити ще у 1989 році, й вже тоді шукали альтернативні джерела водопостачання для обласного центру. Потім після розпаду СРСР знизилася подача води в місто і проблема відійшла на деякий час. А зараз, на фоні глобального потепління, вона знову про себе нагадала. Ми підготували лист від міської ради Уряду та Верховній раді з проханням допомогти нам з альтернативними джерелами водопостачання, бо іншого виходу в нас немає. Ми зараз з кліматологами намагаємося спрогнозувати, коли остаточно зникне можливість брати воду з Тетерева для забезпечення водопостачання міста», - повідомив директор КП «Житомирводоканал».

  Керівник підприємства також розповів про три альтернативні варіанти водопостачання Житомира.

  «Перший – це вода зі свердловин, але проблема в тому, що місто знаходиться на гранітному плато і свердловини будуть малодебітні. Для забезпечення міста з населенням майже 270 тисяч треба близько 50 таких свердловин й нова система водозабезпечення, а це коштує досить дорого. Крім того, в нас у воді багато заліза і радону, видаляти їх теж дорого. Тобто треба буде не лише пробурити свердловини, але й суттєво очищувати воду, що зробить її ще дорожчою. Також 30 років тому був проєкт наповнення водосховища з річки Случ, але зараз вона теж достатньо маловодна і сильно забруднена. Третій варіант найбільш прогресивний, але важкий психологічно – очищення каналізаційних стоків до рівня питної води. Технологічно побудувати завод, який буде очищати стоки, не складно, але наші європейські колеги, з якими ми консультувалися з цього питання, наголошують, що психологічно люди до такого не готові. Такі проєкти зараз реалізовані лише у Каліфорнії та Сінгапурі, в Європі намагалися це зробити, але на громадських слуханнях проєкти заблокували», - розповів Андрій Нікітін.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework