У Житомирі можуть ввести семигодинний графік подачі води

  У водосховищі  "Відсічне" у період дощів рівень води піднявся, але наразі він знову почав падати. Якщо 15 квітня він становив 2 м 76см, то 18 травня,  -  2 м 72 см.

   Зі слів  директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна, рівень падіння води у водосховищі  сповільнюється лише  у дощові дні. У  дні, коли опади відсутні, мають місце такі процеси, як випаровування та інфільтрація, і рівень води над трубопроводом продовжує падати.

  Працівники водоканалу  наразі продовжують перекачувати воду з річки у зворотній бік,  аби поповнити водосховище. На такий штучний  спосіб  підтримки рівня води витрачається додатково 2000 кВт/год на день. У спекотний період доведеться перекачувати води втричі більше. Для ефективності такого необхідного наразі процесу планується  замовлення насосних станцій з більшими потужностями, адже у  наявних  агрегатах потужностей недостатньо.

   Не може бути оптимальним рішенням для Житомира  і видобуток води зі свердловин через розміщення нашого міста на гранітній  плиті. Говорячи про інші джерела водопостачання, Андрій Нікітін зауважує, що ще однією проблемою є наявність великої кількості у воді заліза та родона, очищення яких є дороговартісною процедурою. А поповнення водосховища з інших річок не є раціональним через маловоддя останніх.

  Очищення стічних вод до рівня питного водопостачання – альтернативний варіант і метод, який використовують Сінгапурський та Каліфорнійський водоканали. «Працюючи за цією технологією, вони сьогодні витрачають на підготовку води 63 центи за 1 м3. Ця ціна є дешевшою за ціну видобутку питної води із солоних морів та океанів», - говорить директор підприємства.

  Говорячи про можливість введення орієнтовно семигодинного графіку подачі води,  у житомирському водоканалі  зазначають, що ці  вимушені  міри   будуть впроваджені у разі, якщо відмітка над всмоктувальним трубопроводом опуститься до критичної межі – 2 метрів 50 сантиметрів.

  Сам водоканал зацікавлений  у цілодобовому водопостачанні без зупинок. Позаяк подача води за графіком створить труднощі для підприємства. Система вимагає стабільного тиску і зупинки  насосних механізмів, а потім відновлювання їх роботи  призводять до  виникнення  гідравлічних  ударів, а відтак і додаткових поривів. 

  Тому фахівці КП «Житомирводоканал» робитимуть усе можливе, аби запобігти переходу  на погодинне постачання води, та вкотре звертаються до споживачів раціонально використовувати питну воду  з метою  заощадження  запасів важливого ресурсу.

Пресслужба міської ради

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework