Мережі енергоменеджерів Дніпропетровської, Житомирської та Івано-Франківської областей підвели підсумки своєї співпраці за останні півроку

 Учасники пілотних мереж енергоменеджерів Дніпропетровської, Житомирської та Івано-Франківської областей підвели підсумки своєї піврічної діяльності та спланували подальшу роботу.

  Важливим завданням для громад буде визначення власної цілі зменшення енергоспоживання у муніципальних будівлях протягом наступних трьох років з метою економії бюджетних коштів та зниження викидів парникових газів.

  У другій половині травня відбулися підсумкові зустрічі членів мереж енергоменеджерів за результатами діяльності протягом перших пів року. Так, з грудня 2019 року по травень 2020 року відбулися по 3 зустрічі у кожній мережі, під час яких енергоменеджери дізналися від експертів, як завдяки інвентаризації та методу портфоліо-аналізу можна визначити пріоритетні будівлі, що потребують енергоефективної реновації, чому так важливо проводити енергоаудит будівлі перед впровадженням заходів з енергозбереження та які інші кроки і в якій послідовності необхідно зробити при впровадженні заходів. Окрема зустріч була присвячена досвіду з пошуку фінансових ресурсів на реалізацію обраних заходів. Окрім презентацій експертів на кожній зустрічі власним практичним досвідом ділилися громади. Робота в групах допомагала закріпити отримані знання, а жваві дискусії свідчили, що обрані теми зустрічей є наразі дуже актуальними. Отриманий в мережах досвід допоможе громадам професійно підійти до впровадження заходів з енергоефективності, що сприятиме суттєвому зменшенню споживання енергоносіїв та економії на комуналці.

  Під час підсумкової зустрічі учасники також обговорили подальшу роботу мережі та домовилися до наступної зустрічі, що має відбутися наприкінці літа, завершити процес інвентаризації громадських будівель та визначити власну ціль зменшення енергоспоживання громадою до червня 2023 року. З огляду на те, що членами мережі є муніципалітети на різних етапах впровадження системи муніципального енергоменеджменту, шляхи досягнення цілі громади обиратимуть для себе також індивідуально. Громади, що лише починають рухатися в бік енергоефективності зможуть економити вже при впровадженні енергомоніторингу та малозатратних енергоефективних заходів, ті ж муніципалітети, що вже пройшли ці кроки, впроваджуватимуть енергоефективні проєкти. Як результат, кожна громада зменшить енергоспоживання найбільш прийнятним для неї способом та зробить свій внесок у стале та дружнє до навколишнього середовища майбутнє України.

  Формат роботи мереж засвідчив свою ефективність, тому зустрічі надалі теж відбуватимуться поквартально, а у проміжках між ними члени мережі обмінюватимуться досвідом та знаннями у створеній месенджер-групі та на платформі «МІСТО ЕМ».

  У жовтні 2020 або у березні 2021 року додатково планується проведення спільного форуму мереж енергоменеджерів, на якому будуть присутні члени усіх трьох пілотних мереж, що надасть змогу учасникам обмінятися думками та порівняти успіхи своєї громади та мережі з колегами з іншої області.

  Куратором та головним організатором мереж залишається Асоціація міст України.

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework