Науковці пояснили, чому житомирська 8-метрова верба не може входити до 10 найстаріших дерев України

  Верба діаметром 8 метрів, яку житомирянин Павло Мокрицький знайшов на околиці Житомира, не може входити до десятки найстаріших дерев України. Житомирські науковці кажуть, що вимірювати це дерево недоцільно через те, що великі напливи спотворюють реальну картину.

   8-метрова верба росте на околиці Житомира в районі Смоківки. Зі слів житомирського туриста-краєзнавця Павла Мокрицького, який впродовж 5 років шукає та "інвентаризує" віковічні дерева в різних містах країни, ця верба має найбільший обхват стовбура в Україні, - розповідає suspilne.media.

  Павло Мокрицький: "Я для одного краєзнавчого фотопроєкту їздив по карті старого Шуберта. Знайшов залишки дубового гаю тут неподалік. Раптово почався дощ, і я мусив вертатися, випадково поїхавши саме тією дорогою, де росте це дерево. Я окремо ще займаюся "інвентаризацією" старих вікових дерев по всій країні і на Житомирщині зокрема. Тому я в курсі існування списку найстаріших дерев в Україні, до якого включено всього 20 дерев, серед яких є і верба. Найстарішою вербою до моменту виміру мною і колегами цієї нашої верби, була верба, яка росте у селі Малинівка на Чернігівщині. У неї обхват стовбура на висоті 1метр 30 см складає 750 см. У нашої верби – 800. За дуже приблизними підрахунками десь 250 років Про його існування я не знав, але знав, як міряти, і мав при собі метр. Від нижньої частини стовбура відміряється 130 см. Не по прямій, а по дереву. Відмічаю висоту і точку обміру листочком. А потім по одному метру беру і вимірюю навкруги стовбура. Я бачив найстаріший дуб, найстарішу тополю, найстарішу липу – такого обхвату дерев в Україні до 10, не більше".

Науковці пояснили, чому житомирська 8-метрова верба не може входити до 10 найстаріших дерев України

  Науковці пояснили, чому житомирська 8-метрова верба не може входити до 10 найстаріших дерев України

  Знахідку житомирянина Павла Мокрицького оглянули науковці Юрій Сірук з Поліського національного університету та Олександр Орлов з Поліського філіалу Українського науково-дослідницького інституту.

  Олександр Орлов: "Цікаво, що це дерево – гібрид верби ламкої на вербу п’ятитичинкову".

  Юрій Сірук: "Це швидкоросла деревна порода, яка дає величезний приріст. І по діаметру не можна судити вік. Якщо це був би дуб такого діаметру, можна було б стверджувати про вік дерева понад 200 років і навіть більше. Коли мова йде про верби, тополі – вони здатні за рахунок великого радіального приросту вводити в оману".

Науковці пояснили, чому житомирська 8-метрова верба не може входити до 10 найстаріших дерев України

  Олександр Орлов: "Вимірювати це дерево недоцільно. Так, воно велике, але з правого боку дерева великий наплив. Це кап. З лівого боку також великий наплив - кап. Тобто, міряти на стандартній висоті 130 см тут абсолютно недоцільно. Ці капи спотворюють картину приблизно на чверть. Ще тут ми маємо дуже сильне враження трутовими грибами, причому тут їх аж два види. Це трутовик сірчано-жовтий та трутовик несправжній. Я думаю, нажаль, майбутнього у цієї верби немає. Судячи з того, що їй десь 150-170 років, і вона у дуже поганому санітарному стані, то я думаю, вона природоохоронного значення немає".

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Віктор Підвисоцький, Олександр Данилюк

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework