В будівлі Житомирського магістрату після карантину відновили ремонтно-реставраційні роботи

  Після більш ніж двомісячної перерви на карантин у приміщенні Житомирського магістрату продовжили ремонтно-реставраційні роботи.

  Ремонт, який почали восени 2019 року, планують завершити наприкінці серпня 2020 року. Для відвідувачів розміщені тут експозиції обласного краєзнавчого музею планують відкрити у 2021 році, - розповідає suspilne.media.

  Будинок колишнього Житомирського магістрату розташований на Замковій горі поряд із Свято- Хрестовоздвиженським собором. Споруда зведена наприкінці 18 століття і нині є пам’яткою архітектури національного значення. Ремонтують магістрат не вперше. На його ремонт з обласного бюджету було виділено 5 з половиною мільйонів гривень.

  Сергій Фалінський, бригадир будівельної бригади: "Практично 60% самої важкої роботи ми вже зробили. Це перегородки, демонтаж, залиття бетону. Зараз у нас лишилися стіни - дві кімнати. Другий поверх готовий: вентиляція, електрика. Лишається картон на першому і другому поверхах і плитка".

 Загальна площа магістрату складає 1351 квадратний метр. По завершенню робіт тут збираються розмістити частину експозицій обласного краєзнавчого музею. Директор музею Роман Насонов розповів, які зали планують облаштувати у магістраті.

  Роман Насонов: "На першому поверсі буде розміщена природнича колекція. Це мінералогічне зібрання, з якого розпочав свою історію краєзнавчий музей. Це і флора, і фауна, і різноманітні екосистеми. Другий поверх магістрату передбачає розміщення історичної експозиції. Ця зала передбачає розміщення експозиції Козаччини і частково – доби Київської Русі. А ось тут буде період 19 століття".

  Нині на будівництві працює близько 15 робітників, розповів бригадир Сергій Фалінський. З 9 червня до них приєднається ще десятеро людей. Роботи планують завершити наприкінці серпня.

  Роман Насонов: "Будівельні роботи – це одна частина. Далі до роботи долучаються музейники, які будуть розміщувати експозицію. Це не одномоментні речі. Як-то - сьогодні ми завершуємо роботи, а завтра перерізаємо стрічку і запускаємо відвідувачів. Це зовсім не так. Пів року, вісім місяців потрібно, аби розмістити експонати у нових відреставрованих залах".

Автор: Леонід Харшан

Камера: Ігор Грач

Новини Житомира

 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework