У Житомирі чоловік облаштував сонячну електростанцію на даху багатоповерхівки

  Житомирянин Сергій Кохан взяв в оренду частину даху п'ятиповерхівки, у якій живе, і облаштував там сонячну електростанцію. Електричною енергією від сонячних модулів користується сам і продає її державі.

   "Держава дозволила приватним домогосподарствам встановлювати сонячну станцію потужністю до 30 квт. Я скористався цим правом. Так, у мене не приватний будинок, але в Законі жодного слова немає про те, що будинок повинен бути приватним. Сказано, що будинок повинен належати одному або кільком мешканцям. У моєму випадку їх сорок п'ять", – розповів Суспільному Сергій Кохан.

  Встановлення сонячної електростанції обійшлося у 15 тисяч доларів, каже Кохан. В подальшому чоловік докупив ще кілька модулів, які дозволили збільшити потужність станції до 30 кВт:

  "Встановив двонаправлений лічильник електроенергії, який враховує енергію, спожиту моїм домогосподарством – в даному випадку моєю квартирою – і ту енергію, яку спожила станція. Дельта – різниця між першим і другим показником. Якщо вона позитивна, то це значить, що станція виробила більше електрики, ніж спожила квартира, і держава сплачує мені гроші. Якщо менше – я сплачую державі. Отак це працює".

  Аби мешканці багатоповерхівки погодилися на здачу даху в оренду, Сергій Кохан взяв на себе відповідальність за ремонт орендованої частини даху та підтримки його в належному стані. Також він сплачує податки - 18 % податку з доходу фізичних осіб і 1,5 % військового збору.

  Обслуговування станції не потребує особливих зусиль, а от вітер може завдати шкоди обладнанню, каже Сергій Кохан:

  "Вітрове навантаження на модулі – вони стоять і коли вітерець, а він на даху п'ятого поверху трохи більший, аніж на землі. Тож, буває, що сердечко трохи посмикує".

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework