Микола Череднік: чому мовчать тарифні популісти

Влітку в 2015 році багато політиків та політичних партій навипередки один перед одним розповідали як вони турбуються та переживають за людей та переконували що це вони зупинили високі тарифи. Дехто навіть казав про тарифний геноцид і так далі. Українцям вже три рази довелося сплачувати комунальні послуги за новими тарифами.

Пам’ятаєте як в містах приймалися тарифні мораторії а мешканців завіряли, про те що вдалося в конкретному місті відмінити високі тарифи. Незважаючи на те, що жодної юридичної сили такі рішення не мали, це не заважало окремим політичним діячам підіймати власний рейтинг на цій проблемі. З настанням морозів та опалювального періоду, усі ці тарифні популісти забули про високі ціни, наче і не було нічого, ні тарифних мораторіїв, ні гучних заяв ні високих тарифів.

На жаль, багато українців повірили тим політикам, які вже багато разів усіх нас обманювали. Від їхніх дій ціни на тарифи не змінилися, вони і не могли змінитися адже ні Верховна ні будь яка інша рада не встановлює ціни на газ або електроенергію. Вже з настанням осені та наближенням опалювального сезону на жодному телеканалі або в газеті нічого не було чути про тарифи, а політичні партії, які до цього піднімали свій рейтинг на цьому питанні раптово переключилися на інші питання.

Мільярди бюджетних коштів, які витрачаються на комунальні субсидії не вирішують питання високих тарифів, адже потрібно усвідомлювати, що субсидії рано чи пізно закінчаться. У такий спосіб влада зняла напругу у суспільстві та погасила протестні настрої у людей. Ціна цього – 55 млрд гривень платників податків, які продовжують витрачатися неефективно.

На місцевому рівні потрібно говорити не про вартість тарифів а про рівень споживання. Чим менше ми споживаємо газу та електроенергії тим менше нам доводиться платити. Існуюча система субсидій не стимулює людей економити та робити власні оселі енергоефективними. Кошти, які отримуються у вигляді субсидій є віртуальними, і у випадку не використання субсидії у повному обсязі вони списуються. Частина людей які мають субсидії намагаються споживати надмірну кількість тепла та енергії, щоб не було залишків. В масштабі цілої країни це мільйони гривень, які витрачаються на обігрів повітря. У 2017 році за рахунок збільшення мінімальної заробітної плати велика частина домогосподарств вже не зможуть претендувати на отримання субсидій. І це лише початок.

Політики не поспішають казати правду що не за горами той час коли кожен буде платити рівно скільки, скільки споживає. Адже у держави немає лишніх коштів щоб платити за усіх.

Тим хто досі не утеплив власні оселі, встановив енергоефективне освітлення, новітній опалювальний котел саме час почати планувати та робити це. Влада не попереджує народ про свої рішення, а ставить перед фактом. Тому немає сенсу вірити тим хто постійно бреше, особливо якщо це стосується грошей, ваших грошей!

Микола Череднік

Всі Новини Житомира

Прочитано 2422 раз

Последнее изменение Пятница, 27/01/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework