Гроші — не пахнуть, або Як перетворити львівське сміття у тверду валюту

  Для людей, котрих хоча б час від часу гризе сумління, такі гроші смердітимуть сміттям. Проте, як свідчать події в Новограді, завжди знаходяться й такі, хто в житті керується давнім висловом, що «гроші не пахнуть».


   Якщо закони складені так, що можна розробити «схему», то її хтось розробить.   А схема проста: «комусь» привозять львівське сміття і платять, щоб його забрали, платять дорого; а тоді цей «хтось» цілком легально вивозить отримане сміття на полігон твердих побутових відходів — і платить за це дешево. Різницю — у кишеню, - розповідає zvyagel.com.ua.

  Правда, просто? Щоб реалізувати таку схему, нічого незаконного не потрібно. Досить мати у своєму розпорядженні земельну ділянку і якесь на позір виробництво, щоб мати підстави на офіційний вивіз сміття. А тоді укласти офіційний договір із балансоутримувачем полігону ТПВ. Балансоутримувач полігону (наразі це — КП «Шляхрембуд») відмовити не має права, оскільки він — монополіст і зобов’язаний приймати та утилізувати сміття у всіх, відповідно до тарифів.

  Для людей, котрих хоча б час від часу гризе сумління, такі гроші смердітимуть сміттям. Проте, як свідчать події в Новограді, завжди знаходяться й такі, хто в житті керується давнім висловом, що «гроші не пахнуть».

  …Декілька місяців тому на території колишнього м’ясокомбінату було виявлено величезну купу сміття, що має ознаки львівського. Органи місцевого самоврядування створили робочі групи і комісії для розслідування цього факту. Винних шукають і правоохоронці в межах порушеної кримінальної справи. Депутати міської ради сесійно зобов’язали орендаря земельної ділянки вивезти це сміття куди завгодно за межі Новоград-Волинської ОТГ. Також сесійно доручили КП «Шляхрембуд» розірвати договір із цим підприємством на прийом сміття.

  Проте тонни сміття досі лежать на місці колишнього м’ясокомбінату. І його потрохи, керуючись договором, вивозять на Новоград-Волинський полігон ТПВ.

  На цьому тижні в Новограді вкотре здійнялася буча. Активісти «вполювали» на полігоні вантажівки з львівським сміттям, перекрили дорогу до полігону. На місце виїжджали депутати міської ради і керівники органів місцевого самоврядування. Зрештою, водії сміттєвозів, не маючи можливості заїхати на полігон, вивантажили сміття… просто, де прийшлося — на землях Чижівської ОТГ.

  У великій залі Будинку рад одразу відбулося екстрене засідання щодо цієї проблеми. Головувала в.о. міського голови Оксана Гвозденко. Прийшло з півдесятка депутатів міської ради (серед них — нинішній керівник КП «Шляхрембуд» Василь Остапчук), орендар земельної ділянки, на якій знаходиться сміття, а також — усі, хто у виконавчих органах відповідає за галузь ЖКГ.

  А висновки такі: говорили, кричали, обзивали одне одного образливими словами (повне відео доступне до перегляду в Інтернеті), проте ні до чого не домовилися.

  Чому? Бо все… законно і винних нема. Якщо коротко, то нинішній орендар території м’ясокомбінату має чинний договір на вивіз сміття на Новоград-Волинський полігон ТПВ в об’ємі — 2000 тонн на рік. Частину цієї ділянки він здав у суборенду. Суборендар (хто це — чомусь ніде не називають, максимум, що довелося почути — «фірма-одноднєвка») якось по-тихому завіз туди сміття (за ознаками, львівське). В орендаря є багато будівельного сміття (залишки будівлі м’ясокомбінату) і його треба вивезти на полігон ТПВ. Є договір. А тепер з’явилося ще й (за різними оцінками — від 100 до 300 тонн) побутове сміття. Його теж треба вивезти. Орендар стверджує, що додаткове сміття там з’явилося без його відома і що за це відповідальний суборендар. Тому нібито пропонував органам місцевого самоврядування компроміс: у межах договору полігон ТПВ забирає все сміття — і будівельне, й побутове, якщо воно вже є; а взамін — орендар надає благодійну допомогу, своїм коштом прибираючи територію навколо полігону, загиджену незаконними скидами й недбалим порядкуванням на полігоні.

  Але є принципова позиція депутатського корпусу: ці 100 (чи біля 300) тонн львівського сміття на наш полігон не приймати. Маємо «принцип на принцип» — і тепер цілком законно все сміття поволі вивозиться на наш полігон. Ще й без благодійної допомоги…

  Договір можна розірвати тільки двома способами: за згодою сторін або в судовому порядку. Сторона орендаря розривати не хоче. Звертатися до суду (і це визнає як керівник «Шляхрембуду», так і представники місцевого самоврядування) безперспективно — фактичних підстав для розірвання договору немає.

  Тому всі фігуранти справи покричали один на одного й розійшлися. Вирішили повернутися до цього питання під час засідань депутатських комісій, що передують плановій сесії міської ради.

  Тим часом, за неофіційними оцінками, близько третини всього сміття, яким перевантажений новоградський полігон ТПВ, — це іногороднє сміття. Яке там з’явилося, бо особи, яких офіційно не встановили, уже декілька років прокручують схему, описану на початку цієї статті.

  …Щоб припинився вітер, потрібно вирівняти тиск повітря. У нашому випадку: щоб на іногородньому смітті не заробляли, потрібно зробити, щоб це стало невигідним. Але це значить у декілька разів (якщо не в десять) підняти тариф на вивезення й утилізацію побутових відходів. Це просто виверне кишені пересічних містян. І на такий самовбивчий крок ніхто не наважиться. Тим більше перед виборами, коли треба зберігати «рейтинги».

  Подивимося, до якого рішення прийдуть на своїх комісіях депутати міської ради. І чи перетвориться їхнє обурення на якісь практичні кроки.

Олег БРЮХАНОВ

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework