Житомир увійшов до ТОП-5 міст, які отримають збільшення фінансування від НСЗУ в порівнянні з минулим роком

  Житомир, Херсон, Ужгород, Черкаси та Луцьк отримають від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) вагоме збільшення коштів для надання медичних послуг вторинного рівня.

  Це означає, що у попередні роки місцева влада провела ефективну підготовку медзакладів до підписання договорів з НСЗУ. Про це свідчать дані дослідження, яке провели в Центрі спільних дій.

  За новими правилами, більше коштів отримуватимуть ті міста, які продемонстрували вищий рівень підготовки до реформи вторинної ланки. А цими питаннями в регіонах тепер займається саме місцева влада, яка має повноваження забезпечувати обладнання в лікарні, робити ремонти, створювати нові, реорганізовувати чи закривати старі лікарні.

  Відповідно до логіки медичної реформи, яка зараз триває, протягом квітня-грудня 2020 року НСЗУ збільшить фінансування 19 обласних центрів у порівнянні із аналогічним періодом 2020 року.

  Так, найвагоміше збільшення фінансування «вторинки» отримають Ужгород (+127%), Херсон (+94%), Житомир (+93%), Черкаси (+59%) та Луцьк (+51%).

  Водночас, за результатами дослідження Центру спільних дій, рівень підготовки до другого етапу медреформи мало пов'язаний із об'ємами коштів, які міськради виділяли на охорону здоров'я протягом трьох останніх років: “Рівень фінансування не призводить автоматично до структурних змін в роботі лікарень, які є сигналом для НСЗУ про готовність медзакладів надавати конкретні послуги і відповідно отримувати за це кошти з держбюджету", – пише аналітикиня Центру спільних дій Марія Квіцінська.

  Разом з тим оцінка якості роботи закладів охорони здоров'я самими жителями у кожному конкретному місті теж не співвідноситься з рівнем фінансування охорони здоров'я в місті та рівнем підготовки медзакладів до другого етапу медреформи.

  Це свідчить про те, що великі об'єми фінансування не гарантують якісної реалізації політики в сфері охорони здоров'я на місцях. А першочергове значення для успішної реалізації реформи мають наявність стратегічного бачення щодо її імплементації у керівників міста та головних лікарів. Більше деталей у дослідженні “Здоров’я українців: Чи усвідомлює місцева влада відповідальність?” Центру спільних дій.

Новини Житомира

  

Последнее изменение Пятница, 24/07/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework