Обласна рада відшкодовує гроші за установки індивідуального доїння

  15 заявок на суму 100 тис. грн розглянули на засіданні комісії Житомирської обласної ради щодо відшкодування вартості закуплених установок індивідуального доїння.

   Із 2016 року діє програма, спрямована на підтримку селянських господарств, які мають 3 і більше корови, - зазначає ctv.ua.

  Індивідуальні господарства, які придбали апарати індивідуального доїння, можуть отримати грошову компенсацію. Вона надається раз на 5 років та становить не більше 7 тис. грн, – кажуть в облраді.

  «У переважної більшості господарств, хто подавав ці заявки, відшкодування по цим доїльним апаратам складає 100%. Таку компенсацію може отримати будь-який мешканець області, хто тримає корів, і скористатися нею один раз на 5 років. Відповідно, якщо через 5 років уже апарат вийде з ладу, людина має право знов податися і отримати такий самий апарат. Не менше 3,5, а то й 4 тис. великої рогатої худоби – корів – сьогодні обслуговуються за цією програмою», – розповідає заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко.

  За європейськими стандартами, велике значення для молока має спосіб його збирання та охолодження. За допомогою механічного збирання молока, без застосування ручної праці, його вартість може зрости майже вдвічі (після ручного доїння вартість – 5-6 грн). Таким чином підвищується ефективність тримання худоби, – наголошують в обласній раді.

  «Перший етап – це впровадження цієї програми по індивідуальних доїльних апаратах, вона і сьогодні триває. Вона користується великим попитом серед селян. У цьому році через недостатність фінансування все-таки поки ресурс обмежений. Але я надіюсь, що коли ситуація фінансово поправиться, ми цю програму повністю відновимо.

  І наступним логічним кроком продовження цієї програми – це питання створення селянських обслуговуючих кооперативів. Ми ще минулого року запустили експеримент і хочемо, щоби, окрім того, що селяни збирали молоко в механічний смузі, вони могли його потім охолоджувати. І воно, по-перше, довше зберігається і сама головна наша мета – що воно суттєво зростає у вартості. Тому уже в цьому році і минулого року стартував експериментальний проект, де ми підтримуємо до 200 тис. сільськогосподарські кооперативи. Коли наші селяни, які в механічний спосіб збирають молоко, готові об’єднатися в певний кооператив, де 30-40-50-100 чоловік в певному селі, ми готові дати їм підтримку, щоб вони створили оцей комплекс з охолодження молока до температури не більше +5°.

  І тоді у нас замикається цикл підготовки технологічного молока. Це молоко уже буде відповідати європейським стандартам. Наступним кроком, уже ми будемо працювати, коли ми цю мережу розширимо на теренах області, над тим, щоб вони уже робили кінцевий продукт. Щоб вони могли уже робити не технологічне молоко, а по суті уже продукцію з молока, яка має ще більшу додану вартість. І це тоді дозволяє селянам своєю працею заробляти достойно, і тоді у них немає стимулу кудись їхати шукати кращої долі, коли у себе вдома можна заробити копійку», – запевняє Сергій Крамаренко.

  Для того, щоб отримати компенсацію за куплені установки індивідуального доїння, необхідно подати такі документи до обласної комісії:

  • заявка за формою;
  • реквізити про відкриття поточного рахунку, видані банком;
  • платіжний документ (касовий чек або товарний чек, або розрахункова квитанція, або прибутковий касовий ордер), що підтверджує сплату коштів та технічну документацію за придбану установку індивідуального доїння. Документи, подані на засідання комісії, повинні містити реквізити продавця, бути завірені печаткою і його підписом. У разі, якщо продавець працює без печатки, повинна бути замітка б/п;
  • довідка, видана сільською, селищною, міською чи районною у місті радою, територіальною громадою про кількість корів;
  • копії паспортів корів та ветеринарних карток до них, завірених належним чином;
  • копії паспорта особи та документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
  • письмове зобов’язання про збереження придбаної установки індивідуального доїння протягом п’яти років (у разі закупівлі наступної установки до закінчення вказаного терміну, витрати не відшкодовуються).

  Від початку дії програми в області закупили 1272 установки індивідуального доїння, на які 8,64 млн грн спрямували з обласного бюджету. Найбільшою популярністю цей напрям користується серед жителів Любарського, Чуднівського, Ружинського, Андрушівського та Пулинського районів.

  «На сьогоднішній день в нас видано фактично цих компенсацій для біля 1 тис. 300 сімей. Близько 8 млн. ми виділили за останні 3 роки, коли ця програма активно працює», – додає Сергій Крамаренко.

  В обласній раді зазначають: від початку 2020 року вже 80 особистих селянських господарств звернулися до комісії щодо відшкодування вартості закуплених установок індивідуального доїння. У разі виділення додаткових коштів з обласного бюджету їм необхідно буде виплатити близько 560 тис. грн.

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework