Житомирська міська рада виділила кошти на розробку програми за контролем повітря

  100 тис. грн. – таке фінансування передбачене на розробку Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря в Житомирській міській об’єднаній територіальній громаді та її стратегічної оцінки.

   У депутатському корпусі кажуть: у Житомирі за 5 років було досить багато зроблено у галузі екологічних і енергоощадних проблем. Тож пропонують поставити датчики у центрі міста та навколо нього на територіях, приближених до промислових районів для того, щоб контролювати якість повітря. Необхідно вивчити цю проблематику і побудувати систему моніторингу. Також це питання слід відпрацювати з науковцями, щоб містяни в онлайн-режимі могли бачити, як відбуваються зміни і що ще необхідно робити, - розповідає ctv.ua.

  «Поряд з цим попросити супутні ОТГ встановити такий же постійний моніторинг. На основі цих даних планувати програми по озелененню, покращенню екологічної ситуації, пропонувати підприємцям-промисловцям, щоб системи очистки води покращувались. Робити певні процеси на основі реальних даних, незалежних. Поряд з цим надавати цю інформацію контролюючим організаціям, які за рахунок наших податків – як екологічна служба поставлена для того, щоб моніторити дану ситуацію.

  Тому просив би вас, Сергій Іванович, просив би вас, колеги-депутати, не разово допомогти, а сьогодні просити надати протокольні доручення для того, щоб вивчити взагалі існування такої системи моніторингу саме на території Житомирської ОТГ – перше. Друге: імовірність, як ця система моніторингу може впливати на функціонування міста і мешканців. Дійсно, намагатися йти до того результату, який ми сьогодні анонсуємо, що Житомир – це зелене місто, Житомир – безпечне місто і Житомир – для житомирян», – наголосив депутат Житомирської міської ради Іван Мартинчук.

  «Можливо, до цієї системи має бути і моніторинг води, і землі, і інших корисних копалин, якими ми фактично користуємося. Цю систему можна вивчити, досвід інших міст, в яких це існує. Я не кажу, що це повинно бути на наступну сесію чи, можливо, на новий бюджетний рік. Це дуже складна система, але яка може впливати реально і на основі цієї системи всі можуть контролювати цей процес і розуміти, що робити», – додав депутат Іван Мартинчук.

  «Ми вже цим питанням займаємося досить багато часу. В Україні навіть не потрібно закуповувати імпортні станції. Є запорізький завод, який виробляє ці станції – вони сертифіковані. Вони дають параметри повітря по 20-ти показниках, не менше. Коштують відносно недорого і в онлайні передають всю інформацію. Після розробки цієї концепції ми вже перейдемо до реалізації на базі цих станцій, які треба закуповувати і встановлювати в місті», – розповів міський голова Сергій Сухомлин.

  У середньому одна станція моніторингу якості повітря коштує від 50 до 100 тис. грн залежно від параметрів, які вона контролює, – підкреслюють у міській раді.

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework