“Одного дня було 108 дзвінків від пацієнтів”: Як це – бути сімейною лікаркою у Новограді-Волинському

  Сімейні лікарі одними з перших почали приймати пацієнтів з коронавірусом.

 

  Як діяти в таких ситуаціях – вчилися на ходу. 51-літня Ірина Гаврилова вже 12 років працює сімейною лікаркою в Новоград-Волинській лікарні. Як змінились її робота у період карантину – читайте у матеріалі novograd.city.

  Я ще в 10 років твердо вирішила, що стану лікаркою

  Ірина Гаврилова народилася в селі Миколаївка у звичайній сільській родині.

  – У нашій сім'ї було троє дітей – два старших брати і я. Коли мені виповнилося 10, на рак захворів мій тато, – розповідає жінка. – І коли він помер, я вирішила, що стану лікаркою. Мама говорила: “Вчись добре, щоб твоя мрія здійснилася.” Тоді старший брат навчався у Дніпропетровському медичному інституті. Думала, що коли вступлю до медінституту, зможу більше зробити в медицині, лікувати краще, знайду ліки від раку.

  Після 8 класу дівчина спробувала вступити на фельдшера у Житомирське медичне училище, але не пройшла за конкурсом. Якби подала документи на професію медсестри, то пройшла б без особливих зусиль, адже мала похвальний лист.

  – Але я вперто хотіла як мій брат – спочатку стати фельдшером, а потім лікарем. Щоб хоч якось допомагати людям, ще в 10 класі почала підробляти санітаркою у місцевому фельдшерському пункті, – пригадує жінка.

лікаркаНВ 2

  Хоч і йшла дівчина на медаль, однак закінчити школу на відмінно не вдалося. Після того, як отримала атестат, вирішила вступати у медичний виш. Три роки поспіль вона намагалася вступити: складала іспити, не проходила і знову вчилась, паралельно працюючи в медпункті.

  – А в той час, це 1986-1989 роки, була зовсім інша система навчання і умови вступу до медінституту змінювалися щороку. Тоді під час подачі документів хотіли направлення від обласної адміністрації, тому що сільська мережа була неукомплектована і лікарів не вистачало, – каже лікарка.

  З третьої спроби дівчина все-таки вступила до Ужгородського державного університету на медичний факультет. Вирішила вступати туди, тому що там були письмові іспити. У решті вишів – усні.

 – Оскільки я була проста дівчина з села, то хвилювалася, що не зможу дати відповідь на якесь питання або швидко зорієнтуватися, через те й обрала цей виш. Написала хімію, українську мову, фізику, біологію і вступила, – додає пані Ірина.

  У мене фактично одне місце роботи – наша лікарня

  Після закінчення університету за розподілом молода лікарка потрапила у Новоград-Волинську лікарню. Це був 1995-й. Цьогоріч виповнилось 25 років, як жінка тут працює.

  – У мене фактично одне місце роботи – наша лікарня. У трудовій книжці записано: санітарка, студентка медичного, лікар-інтерн, терапевт і потім – сімейний лікар, – каже жінка. – Терапевткою працювала до 2008 року. А відтоді вже 12 років я сімейна лікарка.

  За день до Ірини Гаврилової приходить близько 30-40 пацієнтів. За її словами, період пандемії з усіма обмеженнями тяжкий як для пацієнтів, так і для медиків.

  – Навіть нам тяжче, адже під час прийому ти бачиш людину, що їй болить, хоча вона може і не говорити це. Якось так склалося, що я відчуваю людей. Бувають дні, коли мені за день телефонують понад 100 пацієнтів. Один раз рахувала – 108 дзвінків. Коли послабили карантин, на день може бути від 20 до 50 пацієнтів, – розповідає лікарка.

  Під час карантину дуже багато чого переосмислила

  Ірина Гаврилова була першою серед новоградських медиків, у якої був пацієнт з підозрою на COVID. Він повернувся зі Швеції.

  – Хлопець прийшов з невисокою температурою, болем у горлі і покашлюванням. А тоді ще не було протоколу дій. Накази з алгоритмами дій змінювали мало не щодня. І з ним ми почали проходити цей шлях: що робити, як потрібно оглядати хворого. Тоді навіть не було що вдягнути на себе. Ми знали, що є така хвороба, але не були готові до неї, – пригадує пані Ірина. – На щастя, коронавірусу в цього хлопчини не було. Проте вся родина просиділа на ізоляції 14 днів.

  Була у лікарки ще одна така пацієнтка – дівчина, яка повернулася з Польщі. Тоді всі, хто повертався з-за кордону, мали пробути на ізоляції 14 діб. Батькам було складно зрозуміти, чому дитину забирають з дому на обсервацію. Період був надзвичайно важкий і для батьків, і для дитини, і для сімейної лікарки.

лікаркаНВ 3

  – Зараз все інакше. По-перше, ми знаємо, як діяти. Якщо зараз пройти все те саме, то буде набагато простіше і зрозуміліше. А ще у мене чудова медсестра Наталія Жовтюк. Працюємо разом протягом 22 років. Зараз 90 % роботи сімейного лікаря забезпечує саме медична сестра. А по-друге, маємо необхідний захист завдяки керівництву лікарні, міській раді. Також долучилися благодійники: швейна фабрика ВКФ "Леся", благодійний фонд компанії Starlife, фармкомпанія "Кусум", депутати міської ради, – говорить лікарка.

  За її словами, людям зараз потрібно звикнути, що на прийом до сімейного лікаря потрібно попередньо записатися, можна отримати консультацію лікаря телефоном, що стало важливо при COVIDi. Є сall-центр – коли лікар зайнятий, дзвінок може прийняти спеціаліст центру. Хоча не відмовляють і тим, хто прийшов на прийом без запису, але навчають разом з медсестрою, що потрібно звикати до нової системи.

  – Так сталося, що пандемія збіглася з медичною реформою. Ми по-іншому стали працювати з людьми: почали більше спілкуватися телефоном. Було таке, що спочатку люди не розуміли, чому їм телефонує сімейний лікар. Зазвичай це люди поважного віку чи, наприклад, ті, які були на самоізоляції. Вони не звикли до того, що лікар постійно щось від них хоче, – каже жінка.

  Ірина Олексіївна зізнається, що трохи розчарувалася у своїй професії. Їй хочеться, щоб люди були добрішими, терплячішими, поважали себе й оточення, прислухалися до порад лікаря.

  – Чи ви не боїтеся захворіти?

  – Навіть не задумувалася про це, чесно кажучи. Я ж обрала професію лікувати. А чи захворієш чи ні, не замислювалася. Передусім думаєш про пацієнта. Тож здоров'я вам. Дотримуйтеся порад лікаря і нехай буде завжди 36,6.

Джерело: novograd.city

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework