Річкове полювання на сміття: гребля на байдарках відкрила «підводне каміння» Случі

  Минули часи, коли головна водна артерія Звягельщини була приводом натхнення поетів, милувала око мальовничим виглядом повноводних берегів, дарувала різноманітне дозвілля містянам.

   Тепер на кожному кроці доводиться усвідомлювати обсяг проблеми: коли бачимо каламутний колір води з-під крана, коли дивимося з місцевих мостів на висохлу, брудну річку, коли чуємо висновки спеціалістів про заборону купання. Багато сказано-написано про те, хто винен (і не покараний), про жахливі наслідки безгосподарності, нерадісні перспективи, акції протесту небайдужих людей. Усе це досі, на жаль, не дало жодних результатів, але знайшлися люди, котрі взялися виправляти ситуацію, - розповідає zvyagel.com.ua.

trash2 color

  НОВА СПРАВА ВІДКРИЛА СТАРІ ПРОБЛЕМИ

  «Краса навколо нас! Навіть річка, яка заросла, може бути гарною, якщо сфокусуватися на прекрасному», — оптимістично написав у Фейсбуці ентузіаст Дмитро Лігоцький, який із дружиною вирішив запустити біля пішохідного мосту новий бізнес-проект — прокат каное, каяків і байдарок. Одразу ж переконалися: річка волає про допомогу, тонучи в смітті: «Проплили всього 150-200 метрів, а зібрали 200 кг мотлоху! Це є наша глобальна національна проблема, тому власним прикладом маємо виховувати майбутнє покоління!» Така свідома позиція заслуговує на вдячне слово.
 
  «ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ ЗВЯГЕЛЬЧАНАМ»

  «Хтось захоплюється красою річки Случі, хтось — жахливим станом, а я захотів показати її підводний світ. Повірте, він жахає», — розповів Дмитро. Упродовж трьох тижнів (шість занурень по дві години), він шукав мешканців підводного світу і не зміг знайти. Написав у мережі з цього приводу: «Окунь по 200 грамів я не рахую, а раки... Вони є, один на два квадратних метри, й усі — менші середнього».

   Після неприємного відкриття чоловік оголосив, що чекає на конкретні пропозиції та допомогу із зариблення Случі. І став запрошувати людей до суботніх прибирань у районі пішохідного мосту, біля дитячого пляжу. «Очікую такий же ажіотаж під час прибирання, як і від перегляду фото, — написав Дмитро. — Повірте, сміття всім вистачить. Змінимо наше місто на краще».

  ЛИШЕ ОБУРЮЮЧИСЬ В ІНТЕРНЕТІ, НЕ ОТРИМАЄТЕ НІЧОГО

 А далі було розчарування, бо з 28 тисяч людей, які переглянули звіт про перше прибирання (це половина населення міста), до прибирання долучилися... лише шість. Не рахуючи друзів Дмитра, яких, як він каже, не потрібно зайвий раз просити про допомогу. Усім цим небагатьом людям варто щиро подякувати.

  Натомість байдужість більшості містян Дмитра шокувала: «Укотре переконуюся, що ми п’ємо ту воду, на яку заслуговуємо, і живемо в тих реаліях, які створюємо самі. Ви ніколи не отримаєте кращого життя, обурюючись в Інтернеті. Нічого не доб’єтеся, волаючи в подушку. Нічого не зміните, лежачи на дивані».

  Лише за один день прибирання на площі від пляжу до пішохідного моста підводники зібрали шість мішків сміття. Роботи, кажуть, — непочатий край. Очищати річку планують щосуботи, отже, усіх небайдужих чекають на пляжі. Надають безкоштовно байдарки для збирання сміття, яке підіймають із річкового дна.

trash4 color

  ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ?

  — Дмитре, а чому саме подумали займатися прокатом байдарок?

  — Коли ми в 2014 році переїхали в Новоград, то мені він сподобався — спокійний, із багатою історією та чудовими краєвидами. Проте нам, як молодій сім’ї, дуже не вистачало культурного дозвілля, і ми його шукали в сусідніх містах. Потім у нас з’явилися канатне містечко, оновлений кінотеатр, який ми так і не встигли відвідати... Нові кафе й ресторани з’являються в місті щороку, але ж це ситуацію кардинально не змінює. Друзі з інших міст хочуть побачити місто, визначні місця, щось цікаве. А коли народився син, то потреба в сімейному відпочинку вдома стала ще більш нагальною. Так виникла ідея створити щось, що задовольнить потреби молоді, сімей з дітьми, старших людей.

  У місті є класний природний ресурс, то чому б людям не надати можливість побачити розлогі береги, могутні скелі та чаруючі верби з води? Адже це абсолютно різна картинка, коли спостерігаєш за природою на березі й коли веслуєш на байдарці. Навколо все заграє іншими фарбами, на повні груди відчуваєш смак моменту, у якому можна відчути природу гармонійно.

  «КЛАСНО БАЧИТИ, КОЛИ ГОРЯТЬ ОЧІ»

  — Це наш із дружиною проект. Є друзі, які нам допомагають, підтримують. Для нас це більше, ніж бізнес, це можливість дати людям шанс на нові відчуття, зробити їх щасливішими, наповнити новими фарбами буденність, щоб задля відпочинку не треба було їхати далеко. Класно бачити, як горять у людей очі, коли вони повертаються з прогулянки на байдарці. Діти взагалі не стримують емоцій — радіють, стрибають від радості... Це неоціненно — робити людей щасливішими.

  — На який термін часу можна скористатися плавальними засобами?

  — Їх можна використовувати як для відпочинку на короткі дистанції, так і для запливів/спусків на декілька днів. Ми надаємо байдарки/каяки напрокат, а далі ви можете плисти настільки далеко, наскільки вистачить вам сил.

  — Це сезонний відпочинок?

  — На байдарках можна плавати влітку, коли спека, і навесні/восени, коли прохолодно. Аби лише було бажання сісти в байдарку. Спочатку треба навчитися веслувати, досить швидко зможете пливти і залишатися сухими на воді. Варто спробувати, щоб зрозуміти.

  — Як відреагували на дозвілля містяни?

  — Людям подобається. Дехто думає, що це з Житомира байдарки привозимо на вихідні, а коли дізнаються, що працюємо щодня, то приємно дивуються. Тішаться, що в місті з’явився новий вид відпочинку. У парку, скажімо, є розваги для дітей, це дуже класно, а що робити дорослим, які теж хочуть відпочити? Інформацію про вартість, графік роботи можна дізнатися на наших сторінках у мережі.

  САМОТУЖКИ ПРИБРАТИ СЛУЧ НЕРЕАЛЬНО

  — Як виникла ідея очистити Случ? Очевидно, що артерія давно цього потребує, але чи достатньо зусиль лише ентузіастів?

  — Я й раніше плавав на байдарці і постійно збирав пляшки, пакети на воді та під берегом. Потім пірнув із маскою та камерою глянути на дно, почав виймати сміття й звідти. Зрозумів, що самотужки прибрати нереально. Запропонував друзям-підводникам, вони погодилися. Разом підіймали сміття й складали на байдарки, а потім доставляли на берег.

  Якось виклав відео про наші «сміттєві трофеї», щоб містяни побачили, що ми робимо з нашою річкою. Відео переглянуло півміста, багато людей дякували за працю, шокувалися знахідками. Тоді я запропонував небайдужим допомогти нам.

  Прибираємо не для когось, а заради себе, своїх дітей, майбутнього. Якщо нічого не робити, то нічого й не зміниться. Треба змінювати ставлення людей до природи, показувати власним прикладом турботу й любов. Дуже хочеться, щоб прибирати стало модно, адже в усьому світі волонтери прибирають ліси, береги будь-коли: під час пробіжки чи їзди на велосипеді, під час подорожей тощо. Чим ми відрізняємося від інших? Щоб стало чисто, треба перестати смітити і почати прибирати не тільки за собою, а й за попередниками. Можливо, комусь стане соромно. Усі ми дуже голосно любимо говорити, що за кордоном чисто й прибрано. Так, але ж і люди там не смітять. Нам нічого не заважає стати народом, який цінує свою землю. Тішимося, що до нас долучаються більше нових свідомих громадян. Вдячні всім. Зокрема мамам, які залучають дітей. Це — гарний приклад.

  У СУСІДІВ РІЧКИ ОЧИЩУЄ МАШИНА-АМФІБІЯ

  Корисним і популярним кроком з боку нашої влади (з огляду на майбутні вибори) могла б стати оренда машини-амфібії, яку вже активно використовують для очищення водойм сусідні міста. Амфібія багатофункціональна: працює і на воді, і на суші. За допомогою спеціального обладнання всмоктує і викачує з дна мул, скошує рослинність під водою і викидає її на берег, поглиблюючи русло. Таким чином, наприклад, «полагодили воду» в Коростені. А ми ще довго рятуватимемося зусиллями ентузіастів?

  Юлія КЛИМЧУК

Фото з мереж

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework