У криницях жителів області майже немає води

  Будівництво артезіанських свердловин, – таке конструктивне вирішення нагальної проблеми із нестачею питної води бачать у Державній екологічній інспекції Поліського округу.

   Мешканці Коростенського району Житомирської області б’ють на сполох: у криницях скоро взагалі не залишиться води, - розповідає ctv.ua.

  «Була суха осінь, безсніжна зима. От і виникла проблема нестачі води в криницях. Люди вже копають по другій, по третій криниці, а води не вистачає для прання, для того, щоб напоїти корову. Для цього що треба? Треба зробити, щоб сільські ради чи громади зайнялися бурінням свердловин. Хоча б на вулицю, якийсь масив.. по одній свердловині щоб було. І можна було, так сказати, забезпечити водою і населення, і худобу», – впевнений місцевий житель Микола.

  Протягом останніх трьох років випадає дуже мала кількість атмосферних опадів: дощу – влітку, снігу – взимку. Тому річки не поповнюються поверхневою водою. Вони замулюються і заростають болотною рослинністю, – кажуть в екологічній інспекції.

  «До того це й приводить, що рівень води в криницях понижується, так як колодязі в основному неглибокі – до 7-8 м. І якщо взяти сільські місцевості, те, що вода порівняно з цими трьома попередніми роками понизилася на 2 м, на 2-3 м пішла глибше.

  Взяти Ружинський район, Попільнянський – там уже давним-давно ця практика існує. Там сільські ради поробили централізоване водопостачання по селах. Тобто побурили свердловини і подають людям воду. І люди, звичайно, сплачують за користування цією водою», – зазначає начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів Державної екологічної інспекції Поліського округу Володимир Лисюк.

  В екологічній інспекції наголошують: такі питання мають вирішуватися на місцевому рівні головами ОТГ, сільських, селищних рад, які повинні дбати про благополуччя свого населення.

«Тому що ми як екологічна інспекція.. у нас немає ні коштів на будівництво свердловин, ні техніки. Ми контролюємо наявність цього, але вплинути на сільську раду, на голову, якщо рішення приймається колегіально, депутати голосують, як ми можемо вплинути? Це залежить від органів місцевого самоврядування в першу чергу, на місцях. Якщо толковий сільський, селищний голова, якщо він дійсно думає за людей. Але починати треба із органів на місцях. Моя думка така», – говорить Володимир Лисюк.

  Сільські жителі можуть звертатися до органів місцевого самоврядування для створення програми щодо буріння артезіанських свердловин та будівництва бюветів, – пояснюють в екологічній інспекції. Зокрема, у Ружинському та Попільнянському районах проблема питної води вже вирішена.

  «Розробляється проект будівництва свердловини, виїжджає організація, бурить свердловину, ставиться насос там і робиться бювет, подається людям вода. Можна мережу зробити, можна просто бювет набирати. Там декілька варіантів.

  Централізоване водопостачання населення у Вчорайшому є, комунальне підприємство подає воду селу. Потім Ружинський район, с. Крилівка, у Паволочі є комунальне підприємство, яке подає воду населенню. Воно подає на ті вулиці, де в криницях вже немає води», – говорить Володимир Лисюк.

  Та проблеми із відсутністю води можуть бути не лише внаслідок посушливої погоди. Штучно створені водойми теж негативно впливають на процес потрапляння води до колодязів, зокрема це стосується Коростенського та Хорошівського районів, де масово видобувають титанову руду, – запевняють в екологічній інспекції.

  «Коростенський район – це залежить від того, що титан добувають і вся вода стікає в ці котловани, де вони добувають. Через що там у них і в криницях води немає. Наприклад, Лісівщина Коростенського району. Там іде масовий видобуток титану. І якщо вони розривають котлован площею, образно кажучи, 30 га і глибиною до 50 м, то вся підземна вода, яка мала бути в колодязях, вона вся потрапляє в цей резервуар – у водойму цю штучно створену. І у них понижається рівень води в колодязях або взагалі пропадає. А якщо опадів немає, не поповнюється вода, рівень води впав, то треба бурити свердловини», – розповідає Володимир Лисюк.

  Вирішитися проблема може і природним шляхом, але тільки у випадку помірної кількості опадів. Проте через глобальне потепління на це сподіватися не варто.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework