Населення Житомирської області скоротилося на 13%

  Понад 3 млрд грн на перепис населення, – таку суму передбачали виділити з держбюджету на 2020 рік. Та ця процедура вже неодноразово переноситься: у 2011 році запланований перепис з об’єктивних причин (переважно через недостатність фінансування) теж не відбувся.

   У ГУ статистики в області розповіли про чергове планування перепису населення та нинішню демографічну ситуацію в регіоні, - розповідає ctv.ua.

  Існує програма перепису населення. Це спеціальна анкета, що містить широкий спектр демографічних показників: щодо вікового, статевого складу, джерел засобів існування, умов життя, освітнього рівня тощо. Це унікальна статистична інформація, яку можна отримати тільки за допомогою перепису населення, – наголошують в обласному управлінні статистики. Згідно існуючої практики, в більшості країн перепис проводиться раз на 10-12 років.

  «На жаль, сьогоднішні реалії поставили під сумнів проведення перепису у визначений термін, оскільки в життя нашої країни свої корективи внесла коронавірусна інфекція. Як зазначили під час брифінгу у липні в Кабміні, в Україні  перепис населення не буде проводитись ні в цьому році, ні, скоріш за все, і в наступному. Хоча Державна служба статистики до його проведення  готова. Тому що виконано багато підготовчих робіт і наразі вони тривають», – говорить начальник ГУ статистики в Житомирській області Галина Пашинська Галина Пашинська.

  В обласному управлінні статистики кажуть: у грудні минулого року за розпорядженням Кабміну в двох районах – Оболонському м. Києва та Бородянському  Київської області – був проведений пробний перепис населення з використанням інноваційних технологій, які дозволять респондентам самостійно заповнити анкету через Інтернет, а переписувачам – вносити дані за допомогою планшету під час обходу і опитування населення, яке не має змоги чи бажання користуватися Інтернетом. До такого тестування долучилося і ГУ статистики в Житомирській області.

  «Цей метод (електронний перепис, – ред.) більш прийнятний для міської місцевості, де краще покриття інтернетом, де більший прошарок молодшого покоління. А в сільській місцевості, як ми знаємо, немає на сьогодні такого суцільного покриття інтернетом. Для того, щоб пройти перепис через інтернет, необхідно мати електронний ключ. Теж не всі його мають і не всі захочуть його мати. Для нас сьогодні це нереально – провести перепис виключно за допомогою інтернету. Для нас є прийнятним комбінований метод. Але в будь-якому випадку рішення щодо методів буде прийматися уже ближче до часу перепису», – наголошує Галина Пашинська.

  Після проведення першого перепису населення  у 2001 році вже минуло багато часу (майже 19 років), впродовж якого відбулися суттєві демографічні зміни як в країні загалом, так і в нашій області зокрема. Якщо на початок 2002 року за даними перепису чисельність наявного населення області становила 1389,5 тис. осіб, то на початок 2020 року вона склала 1208,2 тис., тобто скоротилась на 181,3 тис. осіб, або на 13%. За минулі 18 років в області народилось 242,7 тис. осіб, а померло 397,1 тис. осіб. Певний вплив на зменшення чисельності населення спричинило і міграційне скорочення, – зазначають в управлінні статистики.

  Якщо порівнювати із статистичними даними по Україні, то на 1 січня 2002 року чисельність наявного населення складала 48 млн 457,1 тис. осіб. А на 1 січня 2020 року – 41 млн 902,4 тис. осіб. Тобто відбулося скорочення на 6 млн 554,7 тис. осіб, або на 13,5%, що є наближеним до даних по Житомирській області.

  «Хочу зауважити, що статистична інформація щодо демографічних показників є чи не найбільш запитуваною серед різних категорій користувачів. Тож, часто постає питання, яким чином органи статистики розраховують показники чисельності населення у період між переписами. Вони отримуються на підставі поточних щомісячних розрахунків, які базуються на даних останнього перепису з урахуванням природного і міграційного рухів, тобто, шляхом додавання кількості народжених і прибулих та віднімання кількості  померлих та вибулих.

  Інформація щодо кількості народжених і померлих  формується за даними актових записів цивільного стану, які надають територіальні органи Міністерства юстиції України, а щодо міграції – за даними реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання, які надають органи реєстрації (виконавчі органи сільської, селищної або міської ради)», – пояснює Галина Пашинська.

  Наразі демографічна ситуація в області має не найкращий вигляд. Адже смертність перевищує народжуваність. Основною причиною є природне скорочення, – кажуть в обласному управлінні статистики.

  «На початок липня поточного року чисельність населення становила, за розрахунками, 1 млн 202,6 тис. осіб і зменшилась за І півріччя на 5579 осіб виключно за рахунок природного скорочення на 5644 особи. У той же час  був зафіксований міграційний приріст – 65 осіб. Залишається суттєвим перевищення кількості померлих над кількістю народжених: на 100 померлих – 44 народжених.

  Упродовж січня–червня в області народилось 4352 немовлят проти 4766 за відповідний період торік (на 414 менше), тоді як  померло 9996 осіб, хоча це також менше торішнього показника на 471 особу», – резюмує Галина Пашинська.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework