Хороші дороги – ті, де не відбуваються ДТП, – Дмитро Ткачук, ексзаступник мера Житомира

  Невдовзі місцеві вибори. Зазвичай кандидати влаштовують парад обіцянок.

   Аби не дозволити ввести себе в оману, в Центрі спільних дій запустили серію інтерв’ю з експертами та практиками про різні сфери життя міста.

  Говоримо, зокрема, про повноваження місцевої влади та про те, наскільки ефективно чинні обранці справилися зі своїми обов’язками.

  Сьогодні про дороги говоримо із ексзаступником міського голови Житомиру Дмитром Ткачуком. Нижче – його пряма мова.

  Хто відповідає за хороші/погані дороги

  Служба автомобільних доріг “Укравтодор” обслуговує національні та регіональні дороги. Натомість усі дороги у містах, тобто наші вулиці, провулки, проїзди та прибудинкові території, – все це перебуває на балансі міста і обслуговується комунальним підприємством або підрядником, найнятим за кошти міського бюджету. Тут повноваження місцевої влади – фактично абсолютні.

  Цільових надходжень із державного бюджету чи коштів від акцизу з продажу палива часто не вистачає на утримання доріг чи навіть поточний ремонт. А от капітальний ремонт чи будівництво нових доріг фінансується з інших джерел, зокрема із бюджетів розвитку міст (додаткових інвестицій). Водночас міста відповідають за проведення поточного чи капітального ремонту, виготовлення проєктного кошторису, найм підрядників.

  Завдяки новому закону про дорожній фонд обсяги фінансування збільшилися приблизно в 5 разів за останні роки. Дорожній фонд передбачає цільову субвенцію на ремонт доріг з державного бюджету на область. Цей закон допоміг навіть більше, ніж децентралізація. Завдяки останній місцеві бюджети значно зросли, але й навантаження на них також підвищилось.

  У регіонах з мільйонним населенням сума фінансування від дорожнього фонду може сягати 1,5 млрд грн. До 20% від цієї суми йде на комунальні дороги безпосередньо в містах.

  Все залежить від того, чи зможе місто домовитись з областю про ремонт частини доріг в межах населеного пункту за рахунок дорожнього фонду, яким розпоряджається облдержадміністрація. Мер, який зможе швидше домовитись з головою ОДА, має більше шансів. Все залежить від конкретних персоналій.

  Мости та мережі

  Найбільш проблемними для міст є мости. Вартість ремонту одного може перевищувати річний бюджет на всі дороги та ремонти в місті. Навряд чи хтось буде фінансувати такі великі проєкти з місцевого бюджету: це означає поховати весь бюджет, а ефекту ніякого. Хоча аварійні мости є майже всюди.

  Інша проблема – мережі. Адже дорога – це не тільки асфальт, бордюри, тротуар, але й те, що під цим усім. Не можна робити капітальний ремонт, не заглибившись ще на пару метрів глибше туди, де лежить і зливова каналізація, тепло- та водопроводи. Інакше після прокладення асфальту, може прорвати трубу, до прикладу.

  Як зрозуміти, чи місцева дорожня політика ефективна

  Показником ефективності місцевої влади є не те, скільки прокладено квадратних метрів асфальту чи встановлено дорожніх знаків, а низька кількість ДТП та смертність на дорогах.

  Сьогодні у нас часто роблять поточні, а не капітальні ремонти. Змінили верхній шар і всі аплодують, як все красиво та добре. Але це неефективно. Якщо дорогу побудували 40 років тому, її основа – щебінь, пісок – закладалась по тогочасних параметрах. Тоді всі лякалися, коли їхала 20-тонна машина. А зараз по цих дорогах їздять 60-тонні вантажівки. Асфальтне покриття не витримує не через поганий асфальт, а тому, що основа дороги проєктувалась під інші навантаження.

  Перед виборами зручніше прокласти 10 см асфальту, але потрібно спочатку змінити труби під ним, потім основу, покриття і вже потім асфальт.

  Скільки міста витрачають на дороги

  Якщо порівнювати між різними сферами, то для більшості наших населених пунктів дві третини бюджету – це є гуманітарний блок: медицина, освіта, соціальний захист. А на інфраструктуру йде десь 10-15%. Ці сфери є важливими та життєво необхідними. Проте там мільярди йдуть на утримання неефективних будівель лікарень, дитячих садочків і шкіл, комунальні платежі – шалені.

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Пятница, 21/08/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework