Підняття стягу в Житомирі: Мешканець міста детально розповів про події 30-річної давнини

  Житомирянин Олександр Козицький був депутатом міськради 1990-1994 років, на каденцію якої випало ухвалення історичного рішення про встановлення українського національного прапора на будинку міськради. А також став очевидцем подій, коли підіймали стяг.

   Чоловік розповів Суспільному, що пам’ятає події 30-річної давнини у деталях.

  За словами Олександра Козицького, український прапор над Житомиром встановили за рік і два місяці до проголошення Незалежності України – 13-го червня 1990-го року, а рішення про використання української символіки, всупереч тодішній партійно-номенклатурній владі, в міськраді ухвалили 24-го травня.

Підняття стягу в Житомирі: Олександр Козицький детально пам’ятає події 30-річної давниниПідняття стягу в Житомирі: Олександр Козицький детально пам’ятає події 30-річної давнини  На той момент Житомир став четвертим обласним центром України після Львова, Тернополя та Івано-Франківська, в якому на будівлях міських ратуш поряд із прапором тодішньої Радянської України з’явився український – синьо-жовтий.

  Олександр Козицький: "24-го травня 1990-го року, коли на засідання сесії міськради внесли рішення про використання української символіки, я сидів у другому ряду сесійної зали. Щоправда, тоді були інші крісла, дерев’яні. У той час було 180 депутатів у міськраді. На ухвалення такого рішення вплинула політична ситуація – у Житомирі вирували мітинги під проводом Народного Руху, громадянського фронту перебудови. Міліція на це реагувала досить різко, але ми вирішили так, як вирішили. Як зробили наші колеги в демократичних міськрадах Львова, Тернополя та Івано-Франківська".

  За словами Олександра, після ухвалення рішення про українську символіку, до сесійної зали внесли синьо-жовтий прапор. Чоловік був серед тих депутатів-колег, які це зробили. Каже, для нього це було дуже почесно.

  Олександр Козицький: "Я і нині пам’ятаю ті емоції, ніби це було вчора, а не 30 років тому. Я ніс той прапор через увесь зал і мені здавалося, що я був такий напружений, як сталева пружина. Коли я прийшов ввечері додому, мій батько, на той час літня людина, запитав, що сталося, бо він по радіо "Свобода" запитує, що відбулося в Житомирі, бо я слухав радіо "Свобода" і там сказали, що Житомирська міська рада ухвалила рішення про нову державну символіку і що прапор до зали вносив Олександр Козицький".

  Олександр Козицький пригадав, що після ухвалення рішення депутатами виникли труднощі зі встановлення стягу на вежі міськради. "Просто не було кому виконати це рішення. Але прийшов час, і працівник заводу "Елекровимірювач" Юрій Балабанов вручну виготовив флагшток та тризуб. І 13-го червня о 23.00 над Житомиром замайорів синьо-жовтий український стяг".

  Олександр Козицький знову напередодні Дня Незалежності знову піднявся на горище міської ради, щоб, як сам сказав, іще раз все знову пережити емоційно.

  Олександр Козицький: "Із висоти нинішнього часу, може, комусь ті події здаватимуться нецікавими. Але на той час, тридцять років тому, то була надзвичайна подія. Люди захотіли мати свою державу, її символіку, атрибути, і вони все отримали. А ми тоді розуміли, що це потрібно зробити, і ми зробили. Як кажуть, що революції створюються в столицях, а готуються на місцях".

 

Дар’я Самаріна,

Камера: Сергій Кобилянський

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework