Де знаходяться пам'ятники, знесені під час декомунізації. ВІДЕО

  У Житомирі кореспонденти Суспільного дізнавалися, де зараз знаходяться пам'ятники, знесені та демонтовані під час декомунізації. Їх зберігають на території КП "Зеленбуд" та в приватному музеї.

  Про це Суспільному розповів працівник управління комунального господарства Житомирської міської ради Дмитро Ярмолюк. За його словами, в міській раді поки не вирішили, що робити з демонтованими пам'ятниками:

  "Нещодавно до нас зверталися представники нового музею декомунізації з Сумської області. Вони просили передати їм бюст Пархоменка, але це питання зараз вирішується в юридичному плані".

У Житомирі кореспонденти дізнавалися, де знаходяться пам'ятники, знесені під час декомунізації  Дмитро Ярмолюк каже, що пам'ятники тоталітарної доби зараз зберігаються на території комунального підприємства "Зеленбуд". За словами краєзнавця Геннадія Махоріна, деякі з них мають мистецьку цінність:

  "Варто було б їх зберегти, як пам'ять про ту добу, як нагадування, щоб до нас ніколи не повернувся тоталітаризм. Це наша історія, яка має знайти своє місце у музеї тоталітарної доби".

  Директор обласного краєзнавчого музею Роман Насонов каже, що раніше пам'ятники планували звозити до їхнього музею, але у них на балансі немає територій, де можна розмістити експонати:

  "Щоб створити таку експозицію, нехай і під відкритим небом, потрібна відповідна територія, план, розрахунок утримання, якісь постаменти потрібно виготовляти. Це складний процес. Деякі з цих експонатів мають і мистецький характер. Там дипломні роботи, якими захищалися скульптори. Але в переважній більшості це типові, совкові пам'ятники. Краще не зберігати їх".

У Житомирі кореспонденти дізнавалися, де знаходяться пам'ятники, знесені під час декомунізації  Частина пам'ятників після декомунізації зберігається в історичному музеї "Ремісничий двір". Керівник музею Федір Євтушенко каже, що скульптури їм передавали місцеві жителі:

  "Ми приїхали десь в село, а нам кажуть, що "ось бюст Островського, заберіть його у свій музей, бо він у нас пропаде". Потім подзвонили з колишнього обкому партії – зараз це будинок правосуддя – там робили ремонт, а в залі засідань був величезний барельєф Леніна".

  За словами Геннадія Махоріна, без господарів та недоглянутими залишаються також постаменти, на яких стояли пам'ятники тоталітарної епохи. На думку краєзнавця, їхній вигляд псує імідж міста.

 

Авторка: Ольга Груп-Сікора

Камера: Сергій Базилюк, Ігор Грач

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework