"Городницький скарб": науковець розповів деталі про знахідку унікальних монет часів Київської Русі. ФОТО

  Знахідку під посиленою охороною поліції відвезли до Житомирського краєзнавчого музею на тимчасове зберігання.

  У селищі Городниця Житомирської області археологи знайшли ще 6 срібників князя Володимира Святого та Святополка Окаянного, які, на думку науковців, слід датувати між 1000-1019 рр., - повідомляє unian.ua.

  Про це повідомив науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров на своїй сторінці у Facebook.

  Він називає знахідку «Городницький скарб».

1598855310 9908
  «29 числа (серпня – УНІАН), тобто на наступний день, на місце знахідки скарбу виїхав керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас з групою археологів. На місці було проведено розкопки. Археологами була зафіксована пляма залишків ями і безпосередньо в ній, у результаті професійних розкопок, було знайдено залишки скарбу. Цей факт дозволив встановити, що скарб було закопано на невелику глибину близько 30 см. Про це та інше буде детальніше у археологічному звіті. Я встиг приїхав на розкопки вже з їхніми закінченням, щоби зафіксувати ще 6 віднайдених монет: 5 монет Володимира Святого та 1 Святополка Ярополковича», – зазначив він.

  За його словами, першу частину скарбу знайшов місцевий мешканець за неочікуваних обставин, коли їхав на риболовлю і дорогою вирішив набрати кілька мішків піску для ремонтних робіт.

  «Набрав два мішки, почав набирати третій – пісок почав згори сипатись й впало кілька срібників. Сергій побачив, що це монети, через окисли всі мали зеленуватий та коричневий колір. На деяких побачив тризуби», – розповів Олександр Алфьоров.

  При цьому він додав, що після опису і передачі скарбу його відвезли під посиленою охороною поліції до Житомирського краєзнавчого музею на тимчасове зберігання.

  «Монети потребують негайного втручання реставраторів та консервації», – вважає він.

  28 серпня стало відомо, що у Городниці Житомирської області знайшли скарб національного значення – 32 срібників срібників князя Володимира Святого та Святополка Окаянного, що датуються 1000-1019 рр.

  Це перші монети Русі-України, на яких зображений Київський князь, а на зворотній стороні княжий знак – «тризуб у Володимира та двозуб у Святополка».
1598855311 3803

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 02/09/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework