Житомирська районна ТВК утворила округи, а через 2 дні внесла зміни, бо “загубила” громаду

  Житомирська районна територіальна виборча комісія 6 вересня на засіданні утворила виборчі округи, а 8 вересня вносила зміни до постанови, бо Оліївська територіальна громада потрапила не до того округу. За словами голови, постанова приймалася “під тиском”. 

    Про це розповідає спостерігач ОПОРИ.

  “На засіданні 6 вересня члени Житомирської районної ТВК утворювали округи. Проголосували за варіант, в якому  по виборчому округу №4 Оліївська ТГ виявилася окремо від решти ТГ, що є  порушення принципу неперервності меж. У постанові округи мали “розриви” до 58 тис. виборців. Було висунуто на голосування декілька варіантів і члени комісії проголосували за варіант, в якому розірвали межі”  – каже спостерігач ОПОРИ.

  8 вересня комісія знову засідала та внесла зміни до постанови.  

  У коментарі ОПОРІ голова ТВК Валентина Колокольцева уточнила:

  “Об'єдналися партії і висунули інший варіант меж округів, а мій не хотіли навіть розглядати, який був нейтральний, а ось такий запропонували ще й розірвали межі. Тому, довелося вносити зміни. Хотілося зробити, щоб всі кандидати в депутати були в рівних умовах, були рівні округи”. 

   Також на засіданні розглянули питання щодо звернення Оліївської сільської територіальної виборчої комісії.

  “Виборчій комісії не надали оргтехніки і засобів для роботи, в зв'язку з чим комісія не може ефективно працювати. Виборча комісія знаходиться у с. Троковичі, що не є центром громади і немає місця спеціально обладнаного для роботи. Також приміщення знаходиться на другому поверсі і там немає доступу для людей з інвалідністю. Житомирська районна ТВК вирішила написати відповідні звернення до Житомирської обласної державної адміністрації, ЦВК, Прокуратури”, – каже спостерігач ОПОРИ.

 

  11 вересня голова Житомирської районної ТВК у коментарі ОПОРІ розповіла, що більшість недоліків вже виправили.

  “На засіданні комісії доручили секретарю зробити звернення до правоохоронних органів. Секретар це мала зробити наступного дня. І протягом наступного дня Оліївська ОТГ усунула більшість недоліків, внаслідок чого звернення не відсилали далі, через те, що немає причини”, – зазначила Валентина Колокольцева.

  Координатор зі спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області Тарас Чмут каже:

  “Цьогорічні місцеві вибори проходять не лише за новим законодавством, але й за новим адміністративно-територіальним устроєм та в умовах карантинних обмежень спричинених короновірусною хворобою. Це накладає свій слід на проведення кампанії, у тому числі на якість організації виборчого процесу з боку територіальних виборчих комісій. Це призводить до виникнення різного роду проблем у їх роботі та помилок у трактуванні законодавства. Зі свого боку, громадські спостерігачі намагаються відстежувати роботу комісій та унеможливлювати ці помилки” .

  У частині 3 статті 201 Виборчого Кодексу зазначається, територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

Ірина Кирилович, комунікаційниця ОПОРИ у Житомирській області

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework