Житомирщина: На полі кривавої битви освятили хрест

  Пам'ять полеглих під час московсько-польської війни 1654-1667 років українців, поляків, росіян і татар вшанували нещодавно жителі Любарської громади на Житомирщині.

   360 років тому, 16-26 вересня 1660-го, на полі між Любаром та селом Кутищем польські війська в союзі з кримськотатарським військом та козаками Івана Виговського зійшлися в бою з московською армією під командуванням боярина Василя Шереметьєва і козаками наказного гетьмана Війська Запорозького Тимоша Цюцюри. За оцінками істориків, загальні втрати обох сторін у битві під Любаром становили до десяти тисяч чоловік.

  У 2016 році мешканець села Юрівки, воїн АТО Анатолій Бузон вирішив встановити хрест на місці вічного спочинку вояків різних віросповідань і національностей, котрі загинули у кривавому бою. А з нагоди 360-ліття битви під Любаром на цій политій кров'ю предків землі зібралися жителі громади, краєзнавці, представники польської діаспори в Україні. Після молебню й освячення хреста, які провів отець-настоятель парафії Святого Домініка Віталій Умінський, відбувся мітинг за участю любарських та житомирських посадовців і громадських діячів.

  Оксана Лук'яненко, golos.com.ua

  Фото зі сторінки Ніни Сторожук у Фейсбуці

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework