Найстаршому та найбільшому дубу Житомирщини виповнюється 600 років

  «Такий ювілей відзначатимемо 20 вересня, - розповідає лісничий Тригірського лісництва Житомирського держлісгоспу, на території якого і росте цей велетень, Валерій Іщук. – Чому саме 20-го? - Звісно, дату цю вибрали символічно, бо на це число в нинішньому році припадає День працівника лісу – от і рахуватимемо його віртуальним днем народження нашого Патріарха».

  До свята внесуть зміни і в «паспорт» дуба – тепер на табличці біля нього у графі «вік» буде зазначено «600 років».

  У заказнику «Над Тетеровом» дубів такого поважного віку - близько сотні, Патріарх же – найстаріший та найвищий. Через те, власне, і страждає – мало не щороку у нього влучає блискавка. Проте велетень тримається, і цьому лісівники тихо радіють.

  Як і повсюдно, із цим деревом-старожилом місцеве населення пов'язує багато легенд. Однак перекази про те, що тригірські дуби доправляли Петру І для будівництва кораблів - скоріше всього, є лише домислами. А от ймовірність того, що ці дуби «зустрічали» Богдана Хмельницького – досить велика, бо як свідчать історичні дані, в І половині 17 століття гетьман відвідував Тригірський чоловічий монастир, розміщений неподалік.

  Важко навіть уявити, скількох відвідувачів бачив на своєму віку Патріарх! Адже в безпосередній близькості від нього розміщується санаторій «Дениші», на лікування до якого в недалекому минулому приїздили з усього Союзу, та ще скельний масив – місце проведення всеукраїнських змагань альпіністів та рятувальників.

  Патріарх є і одним з найвищих дубів в Україні, висота його сягає 33 метрів.

  Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework